Videoredigering med det gratis Microsoft ClipChamp til Windows 11

 

Video: Af Lars Laursen. I denne 38 sekunders video er der gjort en hel del ting. Læg mærke til detaljerne under afspilningen. Redigeringen er gjort med den nye gratis Clipchamp-app, som nu er en del af Windows 11. Det er uhyre enkelt at kreere visuelt flotte, appellerende og engagerende videoer, så du opnår høj produktivitet med denne app fra Microsoft. Husk at slå lyden til!

Smart videoredigering er nu gjort let med Microsofts egen videoredigeringsapp ClipChamp – “Clip Champion” – altså din videoklipmester! Du kan gøre ting nemt med denne app, som er ret krævende i andre redigeringsprogrammer – og så kan den til med være gratis!
 

Den nye app Microsoft ClipChamp

Videoen herover: Den 15. december 2021 opførtes Bachs Juleoratorium i Bagsværd Kirke, som er beliggende i byen, hvor jeg bor. Det var Københavns Kantatekor, der spillede og sang. Med billet bestilt online kunne gæsterne komme ind i kirken.
 
Bagsværd Kirke er tegnet af den danske arkitekt Jørn Utzon, som også står bag det verdensberømte operahus i Sydney i Australien.
 
App-ikonet for ClipChamp.
App-ikonet for ClipChamp.

Dette korte klip er optaget af mig ved opførelsen af juleoratoriet. Klippet har jeg redigeret med den (af mig) nyopdagede gratis videoredigeringsapp Microsoft ClipChamp til Windows 11, der udkom i marts 2022.

Find den i Microsoft Store eller installér den fra Billeder-appen.
 
Denne app kan måske være noget for dem, der ikke ønsker at investere i et semiprofessionelt videoredigeringsprogram som Pinnacle Studio Ultimate. Læs mere herunder. 
 
Det er meget let at producere korte, imponerende videoer med den nye gratis videoredigeringsapp ClipChamp i Windows 11.
Det er meget let at producere korte, imponerende og engagerende videoer med den nye gratis videoredigeringsapp ClipChamp i Windows 11.

Se et eksempel på en video, det er muligt at skabe ganske let – når man har anvendt nogle timer på at lære programmet at kende – her på Facebook.

Microsoft skriver selv dette om appens eksistensberettigelse

Video er et effektivt medie. Det forklarer ting. Det underholder. Det minder os om noget. Det gengiver følelser og får seeren tættere på indholdsskaberen. Video er så effektivt et kommunikationsredskab, fordi det efterligner den måde, vi taler, ser og lytter i det virkelige liv. Derfor skaber det en umiddelbar forbindelse til meddelelsen og dens energi. Mange af os tænker på underholdning, når vi tænker på video, men video har bredt sig i alle afkroge af vores liv. Det har erstattet skriftlig dokumentation til træning og instruktion, statusrapporter, aktivitetsoptegnelser, kommunikation og læring. 

Indtil for nyligt blev videoer kun lavet af nogle få professionelle personer, mens resten af os syntes, at det var for svært, krævede for mange kunstneriske evner, eller at det tog for lang tid at lave noget, der ikke blev godt, eller som ikke imødekom vores professionelle ambitioner.

Det har ændret sig. Stadig flere af os oplever, at vi kan lave brugbare og sjove videoer, ligesom vi ville have skrevet en mail eller taget et foto før i tiden.
 
Video er i gang med at blive den nye slags “dokument” til virksomheder, hvad end de er store eller små, inden i og uden for organisationer til at fremlægge en idé, forklare en proces eller kommunikere med teammedlemmer.
 

Clipchamp er en videooprettelses- og redigeringsoplevelse i browseren, som blev grundlagt i 2013 af et firma med en mission om at gøre det muligt for alle at fortælle historier, der fortjener at blive hørt. Clipchamp-teamet er dedikeret til at lave en videoapp, som de selv vil elske, og som de er stolte af at lade resten af verden bruge. Clipchamps tekniske raison d’être er at forene det enkle ved en webapp med muligheder for at behandle video med den fulde computerkraft fra en pc med et grafikkort – noget, der tidligere var begrænset til traditionelle videoprogrammer.

Clipchamps skabelondrevne, opgavefokuserede brugeroplevelse giver alle tillid til at kunne skabe video selv. Det omfattende bibliotek af filtre, stilarter, overgange og stockvideo-materiale – kombineret med kraften fra et redigeringsprogram med flere spor til lyd og video – udstyrer alle med de værktøjer, de skal bruge samt kunstnerisk hjælp, hvis de har brug for det til at skabe lige det, de vil – hurtigt og med selvtillid. Når du har færdiggjort din historie, hjælper Clipchamp dig med at sprede den, da appen er bygget til at lægge videoer ud på sociale medier, og tilbyder forskellige stilarter og skærmstørrelser til alle de populære sociale netværk. Den lader dig fortælle din historie på din egen måde.

Små virksomhedsejere, markedsføringsmedarbejdere, influencere på sociale medier, studerende, undervisere, familier og alle slags informationsmedarbejdere har brug for muligheden for at lave gode videoer uden besvær. Uanset om det er en reklame til de sociale medier på 10 sekunder, en 2 minutters visning af et produkt eller en 20 minutters instruktionsvideo, giver Clipchamp og Microsoft dig de værktøjer og oplevelser, du skal bruge.

Som en webapp, der udnytter alle din computers kræfter, er Clipchamp oplagt til at udvide skydrevne produktivitetsoplevelser i Microsoft 365 til enkeltpersoner, familier, skoler og virksomheder. Det er også godt til Microsoft Windows, som er en platform til utæmmet kreativitet.

Uanset om du redigerer videoklip fra computerspil, arbejder med et skoleprojekt, kreerer et minde med dine børn eller skaber en kunstnerisk kortfilm, kan Clipchamp og Microsoft hjælpe dig med at udtrykke dig selv via video. Hvis du allerede er Clipchamp-bruger, bliver det endnu bedre med flere indstillinger, mere kraft og den nemme skaberoplevelse, du allerede kender.

Læs på dansk mere om Microsofts erhvervelse af firmaet bag ClipChamp den her.
 
Appen erstatter videoredigeringsfaciliteten i Billeder-appen. Der er således nu en særskilt app til videoredigering – lidt ligesom i gamle dage med Microsoft Moviemaker, der var en del af Windows Live-pakken.
 

ClipChamp er en mangfoldig app

Det indeholder disse funktioner (klik på et link åbner en instruktionsvideo om emnet):
 
  • Optagelse fra webkamera – lav dine egne instruktionsvideoer.
  • Skærmoptagelse – lav dine egne instruktionsvideoer.
  • Videoskabeloner – en række skabeloner/montager for videoer, så du kommer hurtigt i gang.
  • Et videobibliotek med mange allerede færdigt redigerede korte stockvideoklip fra en stockvideotjeneste på nettet – lige til at benytte i din egen videokreation.  
  • Et lydbibliotek – musik og lydeffekter fra en stockmusik-tjeneste på nettet.
  • Tilføj animerede emoji til din video.
  • Dit eget brand-sæt med alt der skal til for at skabe flere videoer med et fælles udseende.
  • Tidslinjeredigering.
  • Tekst til tale – få tekst oversat til dansk tale eller et tale på et andet sprog.
  • Benyt green screen filter (også kaldt chroma key) – også uden green screen – baggrunden kan ofte fjernes uden grøn skærm.
  • Videoovergange.
  • Videooverlejring.
  • Eksport det færdige resultat i 480p, 720p og 1080p.
  • Understøttelse af billedformaterne 16:9, 1:1, 21:9, 9:16, 4:5 og 2:3 – dine videoer kan tilpasses forskellige skærmstørrelser, som du finder dem på PC, tv, forskellige smartphoneformater og tablets samt til tjenester som Instagram og Whatsapp, hvor videoopslag har anderledes geometri end det sædvanlige 16:9-widescreen-format.
  • Send medier direkte fra mobil til computer.
  • Integreret med Box.
  • Integreret med Dropbox.
  • Integreret med Google Drev.
  • Integreret med OneDrive.
  • Integreret med YouTube.
  • Integreret med Pinterest.
Man kan søge på et særligt emne for at finde billeder og videoklip - her er det "Spiritualitet".
Man kan søge på et særligt emne for at finde billeder og videoklip – her er det “Spiritualitet”.

Microsoft skriver dette om ClipChamp

Opret videoer med Clipchamp, som en nu Microsoft-ejet virksomhed har udviklet. Dens brugervenlige funktioner anvendes allerede af millioner af daglige redaktører over hele kloden til at trimme, beskære, filtrere og perfektionere deres videoindhold. Bare se – takket være Clipchamps hurtige software, kan du trykke på afspilningsknappen på dine egne kreationer på ingen tid.
 

1. Nemme redigeringsfunktioner

Clipchamps onlinevideoredigeringsværktøj udstyrer dig med alt det vigtige som værktøjer til beskæring, klipning og hastighedskontrol plus professionelle funktioner som filtre, titler og endda green screen.
 

2. Tidsbesparende skabeloner

Der kan vælges mellem en række skabeloner (eller montager) for dele af videoen. Det gør det meget nemmere at skabe flotte scener og indslag.
Der kan vælges mellem en række skabeloner (eller montager) for dele af videoen. Det gør det meget nemmere at skabe videoindhold til sociale medier, som vist herover.

Det er slut med at starte fra bunden takket være Clipchamps videoskabeloner. Vælg mellem hundredvis af skabeloner lavet af designere, som du kan tilpasse med dine optagelser, tekst og logoer.

Musik og lydeffekter til brug i dine videoer er også inkluderet i Clipchamp-appen.
Musik og lydeffekter til brug i dine videoer er også inkluderet i Clipchamp-appen.
3. Et kæmpe bibliotek
 

Udforsk Clipchamps bibliotek, fyldt med over 1 million royaltyfrie medier. Gennemse omhyggeligt udvalgte samlinger for at vælge den perfekte sang, lydeffekt eller video, der vil fuldende dine videokreationer. Dette kræver dog abonnement. 

 

4. Optag med dit kamera og din skærm

Optag indhold uden nogensinde at forlade Clipchamp ved hjælp af skærm- og kameraoptagere af høj kvalitet. Glem dyre optagelser og irriterende tilføjelsesprogrammer. Det eneste, du skal gøre, er at trykke på en stor rød knap for at optage din vlog, præsentation eller instruktionsvideo.
 

5. Prøv tekst-til-tale

Det er nemt at eksperimentere med AI-indtaling takket være Clipchamps tekst til tale-generator. Du skal blot skrive din tekst, vælge mellem over 170 stemmer på 70 sprog og skabe kvalitetsindtaling til dine videoer uden selv at sige ét ord. Dansk er også et af sprogene, og de to danske stemmer (en mande- og en kvindestemme) er fremragende – lige så godt som hvis en dansk skuespiller havde indtalt det. 
 

6. Gem og del videoer i høj kvalitet

Er du færdig med at redigere? Så er det tid til at eksportere din video i din valgte kvalitet (480p, 780p HD eller 1080p Full HD) og gøre proportionerne perfekte (landskab, lodret, kvadrat, filmisk, hvad som helst). Clipchamp guider dig gennem alle de vigtige sidste valg, så du kan sige “Så er den i kassen”.

Derefter kan du gemme eller dele videoen ved hjælp af en af Clipchamps integrationer med platformene YouTube, LinkedIn og Pinterest (dog ikke Facebook, her skal du selv uploade det færdige resultat).

Her ses hele tidslinjen for videoprojektet "Bachs Juleoratorium" med alle elementer og spor.
Her ses hele tidslinjen for videoprojektet “Bachs Juleoratorium” med alle elementer og spor – intet andet vises her.
Hent og installér selv Clipchamp
Clipchamps gratis videoredigeringsværktøj giver dig en enkel, sikker og problemfri platform til at udføre al din videoredigering. Du kan begynde at lave dine egne professionelle videoer lige nu ved at downloade Clipchamp i Microsoft Store.
 
Gør det ved at klikke her.
 
Du kan på dansk læse mere om appen her.
 
Abonnementsplaner for ClipChamp.
Abonnementsplaner for ClipChamp.

Hvad mere får man ved at betale for et ClipChamp-abonnement?

Nogle funktioner er kun tilgængelige for pro-abonnenter af Clipchamp. For at få adgang til disse funktioner kan du bruge kampagnekoden cc-mstore-1 til Clipchamp Business Platinum for at benytte den gratis i en måned på din Windows-pc. Hvis du inden den måned er gået har fundet ud af, at appen og dens faciliteter ikke er noget for dig, kan du afmelde abonnementet, og du vil ikke have betalt én krone!

Der findes flere abonnementer, som giver mulighed for at lagre dine videofiler m.m. “i skyen”, så de er tilgængelige fra andre af dine enheder. Men du behøver dem ikke, hvis du kun benytter en enkelt enhed til redigering eller har medierne på en ekstern harddisk eller “i skyen”.

Men der er flere andre ting med i abonnementerne. 

Er det værd at betale for et af abonnementerne? Ifølge youtuberen Mark Benavidez, som diskuterer værdien af abonnementerne, er det betydeligt billigere for ham med det dyreste abonnement end uden – han er også en mand, der lever af at producere video. Han lægger abonnementspriserne for en omfattende stockvideo-tjeneste, en stockmusik/lydeffekt-tjeneste og finder, at alene abonnementet på Clipchamp faktisk er billigere end stockvideo-tjenesten StoryBlocks (som benyttes i Clipchamp), som han allerede abonnerer på.

Clipchamp benytter samme tjeneste med færdigredigerede korte videostumper. Det koster næsten det samme beløb for musik- og lydeffekter. Derudover er der et skylager til videoernes filer m.m. Så alt i alt siger han, at for en professionel videomand er det et røverkøb

Betaler man et abonnement, får man – i stedet for et ret begrænset antal skabeloner, videoklip og musikstykker – indtil flere millioner at vælge imellem. Som skrevet ovenfor, kan man få lov at prøve topabonnementet Premium gratis en måned for at se, hvad det er for noget. Ønsker man det ikke alligevel eller et billigere abonnement, skal man afbestille abonnementet eller nedgradere inden månedens udgang, hvilket kan ske når som helst inde fra appen.  

Hvorfor skal man benytte andres færdiglavede professionelle videoklip i sine egne videoer?

Hvis du har set reklamevideoer på Facebook, vil du også have set, at flere af dem faktisk er konstrueret som sekvenser af stockvideoklip. De bliver sat sammen, så de understøtter temaet/historien i videoen, men der er nye personer for hver scene i videoen – de er sjældent gengangere. Det er jo også en måde at skabe video på…

Se den 13-minutter lange video, hvor youtuberen Mark Benavidez gennemgår Clipchamp (dog som den dyreste abonnementsordning var dengang).

Bemærk: Siden videoen blev offentliggjort, har Microsoft frigivet deres egen app til Windows 11. Den er kun afhængig af Internettet i den forstand, at indhold til redigering af videoen i form af skabeloner, stockvideoklip m.m. først skal hentes via nettet, men ellers kører det hele på pc’en. 

Se videoklip om Clipchamp

Du kan gå til Clipchamps egen kanal med instruktionsvideoer (engelsk). Men du kan også lytte til denne 15-minutter lange engelsksprogede anmeldelse af Clipchamp, som youtuberen Kevin Stratvert har produceret.

Bemærk: Videoklippene er på engelsk. Du kan du slå simultan taleoversættelse til skriftlige, engelske undertekster til. Via tandhjulet ⚙️ i afspilleren kan du endvidere vælge automatisk simultan oversættelse fra engelske til danske undertekster. Du kan også gøre underteksterne større, ændre farve m.m. 

 

Gennemgang af ClipChamp

Youtuberen Kevin Stratvert gennemgår og vurderer herunder appen ClipChamp. 

Har du Windows 10 men ikke Windows 11?

Måske har du en PC, som ikke kan opgraderes til Windows 11? (men måske kan den på trods af manglende TPM 2.0-modul alligevel – se her.)

Så fortvivl ikke!

Der er også en videoredigeringsfunktion i Billeder-appen i Windows 10, som er let at benytte, og som via kunstig intelligens har funktioner, du ikke finder andre steder. Se og hør mere fra samme gut som ovenfor om videoredigering med Billeder-appen i Windows 10. 

Se også andres videoklip om ClipChamp.
 

Anmeldelse: En ny, kraftfuld og avanceret videoredigerings-app, der tilmed er let at bruge! 🏆

Meningen med skabelsen af videoen øverst på denne side er bl.a. at vise, hvor let det er selv at skabe videoindhold med Microsofts i 2021 erhvervede videoredigeringstjeneste Clipchamp til Windows 11. Det videoklip på 38 sekunder blev optaget med en iPhone 11 Pro og har fået lagt en række ting ind:

  1. Videoen er trimmet i enden.
  2. En animeret tekst er lagt ind i begyndelsen.
  3. Flere animerede figurer er indsat forskellige steder.
  4. Der er benyttet ind- og udfasning af lyd samt midlertidig dæmpning af volumen.
  5. Benyttelse af dansk tekst oplæst på dansk af en kvindestemme. Det er en forbløffende god talekvalitet – meget bedre end Microsofts digitale talende assistent Cortana i Windows 10. Den er lige så god, som talen i busserne, der meddeler om kommende stoppesteder. Det er faktisk perfekt udtale, bortset fra få ord, der ikke er lagt ind i dens fonetiske ordbog, f.eks. ord som “kantate”, “sakrale” og “namasté”. Der benyttes algoritmiske tommelfingerregler til at udtale disse ord, og det gør dem ikke perfekte men dog forståelige – trykket er ikke rigtigt på ordene, og den rigtige variant af vokalen “a” er ikke anvendt. Disse ord er således af en eller anden grund ukendte for taletjenesten. Der er i filmen benyttet en kvindelig dansktalende stemme til speak i to omgange samt en mandlig hindi-talende stemme til at sige “Namasté” korrekt. 70 sprog er understøttet med tekst til tale. Folk, der ikke synes, at deres stemmer egner sig så godt til speak på video, kan med fordel drage nytte af denne facilitet. Lyt igen til talens kvalitet i klippet øverst på siden! Denne talekvalitet er så fremragende, at ingen vil have problemer med forståelsen, hvis den benyttes til at oplæse e-bøger, mens de er på farten. Kan du få oversat teksten til speaken i din video, kan du få den kvalitetsoplæst på det andet sprog! 
  6. Der er lagt et videoklip med et glidende flerstemmigt partitur ind. Her måtte videoklippet vendes om vandret, så noderne passerede i den rigtige retning. Desuden blev både udtoning og gennemsigtighed for videoklippet, der har alpha-kanal (dvs. dele der er gennemsigtige), øget.
  7. Et stillfoto med af en animation som videooverlejring med alpha-kanal er indsat.
  8. Der er indsat animerede knapper med musekliklyde, som er fundet andetsteds og placeret korrekt i forhold til animationen.

Konklusion: Er Clipchamp-appen god?

Alt i alt er det en stærk anbefaling fra mig af denne Clipchamp-tjeneste.

Dog er det næsten nødvendigt at have det fulde Business Premium-abonnement, hvis man virkeligt skal have et stort udvalg af skabeloner, billeder, færdige videoklip, musik og lydeffekter at arbejde med.

Man kan godt kreere noget med de gratis faciliteter, men med abonnementet kan man lave tingene endnu flottere og rigere – og du har et millionudvalg af billeder og videoklip.

Det koster så op til $39 om måneden (ca. 290 kr.) i abonnement. Tjenesten kan testes gratis i en måneds tid ved at benytte den rette rabatkode (se den andetsteds i teksten herover) ved oprettelse af abonnementet, som kan afmeldes til enhver tid – også før den første måned er gået. Blot husk at skrive ind i din kalender, at du på en bestemt dato 25 dage ude i fremtiden skal tage stilling til om du vil beholde tjenesten eller afmelde den. På 25 dage kan du godt nå at lære den at kende og lave mindst et projekt med den. Undertegnede benyttede ca. 1 dags arbejde med at lære den at kende. Herefter kan videoer kreeres meget hurtigt. 

Hvis du er interesseret af og til i at kunne lave en flere minutter lang appellerende og engagerende video i løbet af blot en enkelt time, så kan Clipchamp benyttes til redigeringen.

Det kræver dog, at du først har sat dig ind i appen. Det er sjovt og en hel del lettere end f.eks. Pinnacle Studio Ultimate. Ligesom Pinnacle er Clipchamp også dansksproget.

Til gengæld er der også nogle ting, man ikke kan gøre eller ikke har så fint kontrol over – f.eks. keyframing, selektivt vektorskop til justering af hudfarver m.m. Her kan du selvfølgelig vælge at eksportere den næsten færdige film fra Clipchamp til Pinnacle Studio eller andet videoredigeringprogram i MPEG-4-format og foretage selektiv behandling af enkeltscener, før det færdige resultat eksporteres. 

Men appens faciliteter er overraskende lette at bruge til at gøre ret avancerede ting på få sekunder – noget der vil kræve et større arbejde i et andet program. Redigering foregår på en meget visuel og intuitiv måde, der er let at lære. Hvis du forestiller dig, at en facilitet næsten må kunne gøres på en let og ligetil måde eller kan tænkes at give mening, så er den højst sandsynligt også til stede!

Appen afvikles både på PC’en, og den renderes via en server på nettet. Når den er færdig, downloades den automatisk til computeren.  

Clipchamp stiller et bibliotek af færdige videoklip - såkaldt stockvideo - til rådighed. Her ses tidslinjen for kortfilmen om Bachs Juleoratorium.
Clipchamp stiller et bibliotek af færdige videoklip – såkaldt stockvideo – til rådighed. Her ses tidslinjen for kortfilmen om Bachs Juleoratorium. Der er benyttet to stockvideoer – bl.a. en med et “partitur”, der med en vis grad af gennemsigtighed flyder henover skærmen. 

Selvom Microsoft ejer virksomheden bag Clipchamp og dermed stiller en app til rådighed i Windows 11, kan både Windows 10-, Apple Mac- såvel som Chromebook-ejere også være med via en webgrænseflade, hvor alt foregår via webbrowseren. Med en brugerkonto er det derfor muligt at begynde på et videoprojekt på din bærbare Windows-PC, fortsætte derhjemme på Mac-computeren, forfine det hele på iPad’en via nettet og til sidst eksportere det færdige resultat til YouTube via en vens Chromebook.

Bemærk: Du kan ikke downloade din projektfil med den redigerede tidslinje lokalt til din PC. Den forbliver “i skyen” hos Clipchamp-firmaet. Men dine færdige udgaver af videoprojektet kan downloades til din PC. 

Læs mere om mulige konsekvenser for traditionelle videoredigeringsprogramsproducenter som følge af nye videoredigeringstjenester, der har indbygget stockvideo-, -foto, -musik og -lydeffekter via en abonnementsordning, i min artikel Kultur-som-en-Service.

Med venlig hilsen
 
Lars Laursen, næstformand i Seniorfoto- og Videoklub. 
 

Forfatter: Lars Laursen

Næstformand for Seniorfoto- og Videoklub.

Skriv et svar