Smartphones til fotos og video (iPhone)

Af Lars Laursen.

Appen ProCamera (til iPhone)

 

Har du altid dit digitalkamera med dig, hvorend du går, så du kan indfange de magiske øjeblikke i dit liv og på gaden? Nej, vel! Men du har sikkert altid en smartphone med et eller flere indbyggede kameraer på dig, hvorend du befinder dig. 

I Danmark har ca. 60 procent af dem, der ejer en smartphone, en iPhone, og resten har en Android-telefon. Kamera-appen i den kan mange ting og gør det også fremragende på mange punkter. Men savner du indstillingsmulighederne, du kender fra dit digitale kamera? Det kan der gøres noget ved!

Prøv denne app, ProCamera, der koster 6 dollar med mulighed for tilkøb af ekstra funktioner i appen, som gør din smartphone til et rigtigt digitalkamera. 

ProCamera tilbyder den fulde kontrol over kameraet med en intuitiv brugergrænseflade og avancerede faciliteter til at tage bedre billeder og video.

En praktisk anvendelse

En ven af mig, der er ingeniør, havde et problem med at få fotograferet indeni nogle tanke på sin fabrik. Disse tanke var så godt som helt mørke og op til 100 grader varme. Han skulle afgøre, om de midlertidigt skulle tages ud af drift og rengøres. 

Han havde prøvet at benytte et spejlreflekskamera til at tage fotos ind ad en åbning i beholderen, men det var meget svært at udholde på grund af varmen. Desuden blev alle fotos så mørke, at han ikke kunne se noget på dem alligevel. 

Han gik i overvejelser om at bede sit firma indkøbe et specialkamera, der kunne fotografere i lav belysning. Det ville sikkert ikke blive billigt.

Jeg foreslog i stedet for, at han købte denne app, ProCamera, da den har både Lowlight- og Lowlight+-indstillinger som tilkøb, så den kan optage fotos i endog meget lav belysning. 

Han downloadede appen og betalte for disse tillægsfunktioner, og viola! Han kunne  nu optage de fineste og lyseste fotos af det mørke rum inde i beholderen – og han kunne tage fotoet så hurtigt, at han ikke blev forbrændt. Med disse fotografier kunne han inspicere beholderens indre i detaljer i ro og mag – og det til en overordentligt lavere pris end et specialkamera. Ingeniøren var meget taknemmelig for denne lette løsning på problemet. 

Anmeldelser af appen ProCamera

Magasinet WIRED:En af de apps, der gøre din telefons gode kamera fantastisk.

New York Times: “Folk i den høje ende sværger til den.

National Geographic: “En rejse-app, du SKAL have. 

Faciliteter

Leverandøren af appen skriver selv disse ting om den. 

INTUITIV KAMERASTYRING

Styr fokus og eksponering intuitivt og præcist. Fintun hurtigt eksponeringsfaktoren (EV) med en smart swipekontrol som en ekstra valgmulighed. 

PROFESSIONEL KONTROL, NÅR DER ER BRUG FOR DET

ProCamera giver dig kontrol sammenlignelig med et avanceret spejlreflekskamera med halvautomatiske og fuldautomatiske indstillinger.  Angiv specifikke værdier for eksponeringstid, ISO-følsomhed og hvidbalance (farvetemperatur og farveskær).

PORTRÆTMODUS OG DOBBELT LINSEUNDERSTØTTELSE

Dybdeoptagelse og redigering: Skab fotos, hvor dit emne står frem i skarpe detaljer med en æstetisk sløret baggrund. Denne facilitet er kun tilgængelig på alle dobbeltlinsetelefoner. 

HD- OG 4K-VIDEO

Optag film som en professionel! Frame rates kan gå fra biografernes 24 FPS til betagende 240 FPS for pragtfuld slowmotion videoafspilning. Optag i UHD-opløsning (4K) på nyere telefoner (iPhone 6S og senere).

FOTOREDIGERING PÅ PROFESSIONELT PLAN

Tag redigering til et nyt niveau: sømløs swipe mellem 83 skræddersyede filtre og udnyt kraften i dit omfattende redigeringsstudio til at få dine fotos til at være iøjnefaldende.

LOWLIGHT-MODUS

Svagt lys vil ikke afholde dig fra at tage fotos mere. Denne modus hjælper dig med tage bedre fotos under svage lysforhold. 

ANTIRYSTEFUNKTION

Få de skarpest mulige fotos. Antirystesystemet stabiliserer dine fotos på en pålidelig måde. 

RAW, TIFF OG HEIF

Optag og redigér fotos i billedformaterne TIFF, RAW (.dng i iPhone 6S og op) og HEIF (.heic i iPhone 7 og op) – udover standard JPEG-format. 

FULDSKÆRMSTRIGGER

Tryk ethvert sted på skærmen for øjeblikkeligt at fange øjeblikket. Intet behov for at finde optageknappen, når der skal skydes fra hoften eller fra unikke vinkler – ideelt til streetfoto. 

(PRIVAT) LIGHTBOX

Benyt den gratis Lightbox til at gemme dine optagelser inde i appen. Den private Lightbox (tilkøb i appen) er en beskyttet mappe, der kræver FaceID eller TouchID. 

EXIF/METADATA-VISER

Se alle dine fotos og videoers metadata i en oversigt.

DELEMULIGHEDER

Du kan valgfrit fjerne geo-tags (GPS-koordinater) og/eller ændre størrelse på fotos og videoer, når de deles via SMS, e-mail eller sociale medier. 

ENDNU MERE KRAFT

Du kan valgfrit opgradere til verdens bedste HDR på iOS og topkvalitets svaglys kameramodus. Få disse tilkøb i appen for at gå ind i den mobile fotografis æra.

ANDRE FACILITETER

  • Selfie-modus
  • Selvudløsningstimer og avanceret ProTimer intervalometer
  • Digital zoom
  • Billedforhold: 4:3, 16:9, 1:1, 5:4, osv.
  • Hurtigoptagelsesmodus (Rapid Fire)
  • Live histogram
  • 3D vaterpas
  • Lydstyrkekontrol
  • Justerbart udfyldningslys (lampe)
  • Fuldskærm uden distraktioner
  • Valgfri Adobe Creative Cloud-integration
  • Fjernstyring med Apple Watch
  • Kodescanner for alle gængse kodetyper (QR-koder, stregkoder, osv.)
  • Gråkortkalibrering
  • Trykfeedback (iPhone 7 og op)
  • Detaljeret manual, hurtigstartsguide og gratis undervisningsvideoer
  • Sproget er på engelsk, tysk, fransk og flere andre, men ikke dansk
  • og meget mere!

Find ud af mere på procamera-app.com.

Se nogle undervisningsvideoer om appen her. Du kan også se nogle af dem længere nede på siden. 

Herunder ses skærmbilleder fra appen inklusive nogle fra tilkøbsfaciliteterne.

Introduktion til appen ProCamera

Denne engelsksprogede video på 1 minut og 22 sekunder giver dig et hurtigt overblik over faciliteterne i appen. Klik herover for at afspille den. 

Fokus- og eksponeringsindstilling med appen ProCamera til iPhone

Denne engelsksprogede video på godt 6 minutter demonstrerer, hvordan appen kan anvendes. Du ser hvordan afstandsfokus og eksponeringsfokus kan afskilles for at opnå bedre fotos.

Optagelse af video med appen Procamera til iPhone

Denne engelsksprogede video af ca. 10 minutters varighed om appen ProCamera demonstrerer indstillingen af opløsning og antallet af billeder per sekund. Det handler om videooptagelse med appen på iPhone.

Forbedr dine fotos med ProCamera

Lær at forbedre dine fotos med appen ProCamera. I denne engelsksprogede video på halvandet minuts længde tager vi til den græske ø Santorini og laver et postkortperfekt billede med appen Edit Studio.

Redigering og deling af fotos med ProCamera

I denne knap 6 minutter lange engelsksprogede video lærer du, hvordan du kan redigere fotos med de indbyggede filtre (tilkøb i appen). Desuden vises, hvordan de kan deles på Facebook og andre medier.

Streetfoto – videoen er optaget med ProCamera

Denne 4 minutter lange video er optaget udelukkende med ProCamera-appen på en iPhone 7. Den er en del af serien “I fokus”, der undersøger, hvad der sker, når kreative professionelle mennesker og ProCamera mødes. Den visuelle kunstner Lance Hewison har instrueret det første afsnit, der handler om den Berlin-baserede streetfotograf Martin U Waltz.

Se den og opdag Berlins gader!

Tryk på et vilkårligt sted på skærmen for at tage et foto med ProCamera

Fuldskærmstrigger gør det muligt at undgå at fumle med at få trykket på optageknappen, så du ikke får trykket i det rette øjeblik – du kan trykke på ethvert sted på skærmen for at optage. Videoen varer ca. 1½ minut og er på engelsk.

Få et print af dine fotos i ProCamera med Picmentum

Når du er tilfreds med et foto i ProCamera, kan du via appen Picmentum bestille billedet trykt i den størrelse, du ønsker, og få det leveret til døren. Se den 1 minut lange engelsksprogede video.

Fiskeøje-, vidvinkel-, makro- og telelinse til iPhone

Med ekstraudstyr i form af forsatslinser kan man opnå nogle af de samme ting, spejlreflekskameraer kan. Men hvordan virker de? Og hvor gode er de? Se denne unge dame demonstrere linser af to fabrikater i denne 15 minutter lange engelsksprogede video. Der demonstreres Moment lenses V2 ($90-100) og Pixter Clip On ($54).

Benyt filmudstyr sammen med din iPhone!

Din iPhone har en forholdsvis standard billedvinkel. Og der er kun digital zoom, som ikke øger opløsningen. Derfor er der udviklet en mængde forskellige forsatslinser til smartphones, som bl.a. giver vidvinkel- til telelinsevirkning. Se også lidt om stativer, mikrofoner og stabiliseringsapparater til smartphones. Se nogle af dem her i denne 7 minutter lange hurtigtsnakkende engelsksprogede video. Klik ind på denne YouTube-video (klik på det lille YouTube-ikon) for at se links.

Mangler du et fotostativ til din smartphone? Så se her…

I denne 6 minutter lange engelsksprogede video gennemgås tre forskellige stativer til smartphones, som koster fra 20-70 dollars. Det er også muligt at købe en holder til smartphonen til det stativ, du allerede har.

Gør din smartphone til et steadicam med en gimbal

Hvad gør du, hvis du skal gå eller løbe, mens du optager video med din smartphone, uden at filmen bliver rystet? Du benytter en gimbal! Det er en slags steadicam, som kendes fra store professionelle videokameraer til at sikre billedstabilisering under bevægelse (se billedet herunder). Se denne 20 minutter lange engelsksprogede demonstration af fire modeller fra $99-299 i videoen herover. Du kan slå danske undertekster til. 

Et traditionelt steadicam. Billedet er fra Gladsaxedagen 2019, hvor klubben også var med. Det er hårdt for kroppen at bære et sådan kamera til 250-400.000 kr. Foto: Lars Laursen.
Et traditionelt steadicam. Billedet er fra Gladsaxedagen 2019, hvor klubben også var med. Det er hårdt for kroppen at bære et sådan kamera til 250-400.000 kr. Se det videoklip, der blev optaget herover om FGU Nords repræsentanter, der blev interviewet af Kanal Gladsaxes Margrethe Christensen og optaget af kameramand Jacob B.R. Jacobsen. Foto: Lars Laursen.

Med venlig hilsen

Lars Laursen, formand for Seniorfoto- og Videoklub.