Introduktion til Google Earth Studio – Geospatiale videoanimationer – Lav egne overflyvningsvideoer uden at være der!

Den geospaitale videoanimeringstjeneste Google Earth Studio.
Den geospaitale videoanimeringstjeneste Google Earth Studio.

Introduktion til Google Earth Studio

Læs her en introduktion til videoanimeringstjenesten Google Earth Studio, som anvendes til at skabe fantastisk flotte 3D-geoanimationer og -overflyvninger.

Hvem er Google Earth Studio for?

Earth Studio er et webbaseret animeringsværktøj til Googles billedverden. Google Earth har et kæmpe lager af satellit- og luftfotos fra storskala geologiske detaljer til enkeltbygninger i de store byer i 2D og 3D.

Earth Studio er den letteste måde at benytte denne billedverden til at skabe stillbilleder til brug i eget skrevet materiale og animeret videoindhold til egne videoer.

Det er næsten som at kunne sætte sit eget lille dronefly med kamera op og flyve henover landskaber og byer i verden – uden selv at være til stede. 

Varighed: 1 minut – uden tale. Klik på videoen herover for at se fantastiske geoanimationer skabt med Google Earth Studio af byer og landskaber – som set fra en drone – eller måske endda noget, som ikke engang er muligt med små dronefly!

Og for dem, der er bange for ikke at kunne forstå tjenesten, fordi den er på engelsk, kan jeg berolige med, at når du logger ind, er alle tekster på dansk!

Brugergrænsefladen i Google Earth Studio minder om det professionelle videoredigerings- og videoeffektprogrammet Adobe After Effects, men lad dig ikke skræmme af det – for tjenesten er forholdsvis enkel at benytte!

En brugerkonto til Google Earth Studio

Hvad koster det at benytte Google Earth Studio? Google Earth Studio er gratis til nyheds-, forsknings-, uddannelses- og non-profitbrug.

Du kan finde Google Earth Studio på nettet her.

Du kan ansøge om at få en brugerkonto til Google Earth Studio her. Alt der kræves er en Google-konto.

Bemærk: det kan tage ca. et døgn at blive godkendt og oprettet – nogle gange lidt længere. Google Earth Studio kræver webbrowseren Google Chrome  – og tilmed den nyeste version – tjenesten virker angiveligt ikke sammen med Microsoft Edge eller Firefox.   

Klubben har allerede en brugerkonto til Google Earth Studio, som du som klubmedlem kan få adgang til. Henvend dig til formanden. Men du kan også selv ansøge om en brugerkonto. 

Hvad adskiller Google Earth Studio fra Google Earth?

Google Earth Studio og Google Earth tjener forskellige formål. Google Earth sætter dig i stand til at rejse og lære verden at kende via en virtuel globus. Du kan se satellitbilleder, kort, terræn, 3D-bygninger og meget mere.

Earth Studio derimod er et værktøj til at levendegøre geospatiale oplysninger for at skabe stillbilleder og videoindhold. De deler begge de samme billeddata og benytter den samme 3D-renderingsmotor, men har forskellige egenskaber.

Google siger, at de har skabt Google Earth Studio som et industristandards animationsværktøj, så professionelle filmfolk kan tage det i brug og begynde at animere med det samme. Værktøjer som Hurtigstart hjælper til at gøre det muligt for alle at skabe smukke animationer utroligt hurtigt til at inkludere i egne filmværker.  

Googles dokumentation her  giver en omfattende gennemgang af Google Earth Studios faciliteter såvel som råd om, hvordan man kan benytte værktøjet til hurtigt at opnå de bedste resultater. Den kan læses fra ende til anden som en vejledning eller benyttes som et referenceværk.

Bemærk: Alt materiale findes lige nu på en række sprog, men blot ikke dansk. 

Tag et kig her på nogle videoer om Earth Studio

Herover ses et animeret resultat skabt med Earth Studio. Klik på videoen for at se den. Varighed: 1 minut. 

Hvilke egenskaber kan du justere på?

Udover at kunne styre en flyvetur henover et landskab i den vinkel og bane, du måtte ønske, kan du også vælge tid på dagen, vejrtype, om der skal være skyer og om solen skal være synlig på himmelen. Du kan endda se stjernerne bevæge sig forbi – og Mælkevejens bånd på himmelhvælvingen.

Du kan animere flere timers gang i en enkelt glidende scene hen over et landskab, så du både ser nat, solopgang, dagens lys og slutter scenen med solnedgang – alt dette i en scene på f.eks. 20 sekunder.

Én ting, du dog ikke kan anskueliggøre med Earth Studio, er byernes lys om natten. Dette skyldes, at alle satellit- og luftfotos er taget om dagen – og Google har (endnu) ikke været ude at fotografere byerne om natten…

Der er også ting i Google Earth Studio, der bogstaveligt talt er out of this world – du kan nemlig gøre mange af de samme ting med månen og Mars, som du med tjenesten kan på jorden.

Webtjenesten kan eksportere den færdige video efter at være renderet i skyen. Du kan den downloade via et link i en e-mail, der tilsendes, når den er færdig. Her er den tilgængelig i 10 dage.

Men du kan også eksportere resultatet som en række enkeltframes i JPEG-format. For en 45 sekunders overflyvningsvideo kan det blive til hele 2.700 enkeltbilleder, som kan fylde adskillige gigabyte.

En fordel ved enkeltbilleder er, at du kan benytte et enkelt billede som indledning til et opslag på nettet om din video eller til at printe på overfladen af en DVD/Blu-ray-skive. 

Undervisningsvideoer fra Google

Se også Googles egne tre undervisningsvideoer, der er på engelsk, for at lære de grundlæggende ting i Google Earth Studio, så du selv kan komme i gang med at skabe smukke land- og 3D-byskabsvideoer.

I videoen herover kan du se, hvad Brad Young, der tilbragte to dage med at udforske Google Earth Studio-værktøjet, fik ud af det. Disse ærefrygtindgydende resultater taler for sig selv. Varighed: 2 minutter. 

Steder i videoen:

  1. Kristus, Forløseren, Rio de Janeiro, Brasilien
  2. Firenze, Italien
  3. Fuji-bjerget, Japan
  4. Barcelona, Spanien
  5. Paris, Frankrig
  6. Mount Rushmore, USA
  7. Gateway Arch i St. Louis, Missouri, USA
  8. Versailles Slottet, Frankrig
  9. Tilfældig bjergkæde, USA
  10. Mont-Saint-Michel, Normandiet, Frankrig
  11. Château de Chenonceau, Loire-dalen i Frankrig
  12. New York City, USA

Se redigering af en flyvetur rundt om slottet Neuschwanstein i Bayern

I videoen herunder vises, hvor avanceret Google Earth Studio i grunden er.

Dog viser værten i videoen herunder, at Google Earth Studio ikke eksporter en videofil som resultat, men derimod enkeltframes som JPG-billeder, som gemmes i en mappe på din pc. Rendering i skyen, hvor du faktisk får en færdig videofil til inkludering i dit videoprojekt, er en forholdsvis ny facilitet. Værten viser endda, hvordan du ganske gratis kan samle disse enkeltbilleder til en videofil via en app, som allerede findes i Windows 10 som standard: Videoeditor. Se det fra 22:35

Der findes bedre værktøjer til selv at samle den mange enkeltframes til en videofil end det nævnte program. Det gælder både en række videoredigeringsprogrammer og et open source-program kaldet FFMPEG, der er lidt krævende at installere og især at finde ud af, hvordan kan benyttes, og som omtales længere nede på siden.

Se herover en animeret flyvetur omkring det berømte og smukke bayerske Neuschwanstein Slot i Tyskland samt en introduktion til Google Earth Studio, hvor du kan se, hvordan manden bag GeoDelta Labs skabte scenen med rundturen om Neuschwanstein. Der er engelsk tale, som kan blive oversat til danske undertekster ved klik på Indstillinger. Varighed: 29 minutter.

Se hvordan en animeret rejserute kan skabes via Google Earth Studio

En videodag i klubben nævnte jeg i en bibemærkning, at der findes mere avancerede måder at skabe animerede rejseruter på end den gratis webtjeneste www.pictramap.com og det gratis open source-program Route Generator. Du kan se nogle af de eksempler, jeg tænkte på her. 

Se herunder en introduktion til hurtig og let skabelse af animerede rejseruter uden brug af Adobe After Effects. Der skabes en rejserute til og rundt om kirken Sacré-Cœur i Paris, Frankrig, i 3D via Google Earth Studio med Quick Starts (hurtigstart) -faciliteterne. Enklere kan det næsten ikke være. 

Varighed: 15 minutter. Sprog: engelsk. 

I nedenstående video demonstreres, hvordan en animeret rejserute gennem en by først kan skabes og gemmes  som en KML-fil  (en rute bestående af punkter som GPS-koordinater i tre dimensioner) via tjenesten Google My Maps (kræver tilmelding med din Google-konto for at kunne benyttes) og derefter lægges ind som grundlag for en animeret 3D-kamerarute i Google Earth Studio. Videoresultatet flyttes over i Adobe After Effects til endelig behandling. Det er en mere avanceret og krævende teknik. 

Ruten går fra Staples Center i bykernen i Los Angeles til Santa Monica Pier ved Stillehavet – alt sammen i Californien, USA. Du ser hele processen med skabelsen af rejserutevideoen. 

Varighed: 18 minutter med engelsk tale. Du kan lade den autotransskribere til engelske undertekster og derefter lade dem oversætte til danske undertekster. Det kan du gøre via videoens indstillinger på YouTube. 

Her er et tredje eksempel. Nedenstående video viser en rejserute på et animeret tegnet kort i Vietnam skabt via Adobe After Effects.

Varighed: 13 minutter – uden tale. 

Se klubbens egne eksempler på videoklip med Google Earth Studio

Som et forsøg blev denne 4K-video på 25 sekunders med 60 billeder per sekund skabt. Det er en overflyvning af Høje  Gladsaxe i Søborg, hvor klubben har hjemadresse. Har du en pc eller et fladskærms-tv, der er i stand til vise UHD (4K) video i 3840 x 2160 pixels opløsning, får du en særlig oplevelse ud af det.  Videoen er skabt via et Hurtigstarts-værktøj i tjenesten og renderet via Googles cloud. 

Varighed: 26 sekunder. Ingen tale. Vis den på YouTube fremfor her på siden for at få den vist flottest. 

Herunder vises Amalienborg – også i 4K med 60 billeder per sekund. Videoen er på blot 10 sekunder. Alle 601 frames er skabt som JPEG-filer, der bagefter er samlet open source-værktøjet FFMPEG. For installation af programmet se denne video (engelsk). En shell-kommando i CMD til at køre samle billedfilerne til en videofil kan være:

ffmpeg -s uhd2160 -r 60000/1001 -i "sti\mitprojekt_%03d.jpeg" -frames 60 -y "sti\mitprojekt_4K.mp4"

hvor sti og mitprojekt er navne på henholdsvis stien til mappen med billedfilerne og navnet på selve projektet i Google Earth Studio. 

Varighed: 10 sekunder. Videoen er samlet ud fra 601 enkeltbilleder i 3840 x 2160 pixels opløsning – altså 60 billeder per sekund. Som det ses, afspilles videoen alt for hurtigt. Når video er højt opløst skal der høj framerate til for at hurtige bevægelser ser godt ud. Her er 60 billeder per sekund ikke nok – 120 billeder per sekund ville måske være det, men ikke alle tv-apparater kan vise 4K-video ordentligt med den framerate i dag (2021/2022). Og mikroprocessorer (og dermed PC’er) er først lige begyndt at kunne afspille 8K-optagelser (2022). Men man kan vælge langsommere bevægelser som i videoen herunder – så er det ganske anderledes!

Denne 1-minut lange video herover viser en “overflyvning” af Christiansborg i København. Det er en 4K-optagelse med 60 billeder per sekund. Alt er skabt ud fra en matematisk model over hovedstadsområdet, som Google med tiden har kreeret og samlet for mange steder på kloden. Det er ikke rigtige fotos eller optagelser som sådan. Kan du i videoen se, hvad der står skrevet på Christansborg Slotsplads? Noget med “Stop sv…”

Flyvetur rundt om Eiffeltårnet i Paris. Varighed: 45 sekunder i 4K (UHD) – video med 60 billeder per sekund. Også denne video er skabt med Google Earth Studio på Googles servere i skyen. 

Med venlig hilsen

Lars Laursen, formand for Seniorfoto- og Videoklub. 

Forfatter: Lars Laursen

Næstformand for Seniorfoto- og Videoklub.

Skriv et svar