Dynamisk afmaskning i Pinnacle Studio 24 Ultimate

Pinnacle Studio 24

Adskillige af klubbens medlemmer har nu opgraderet videoredigeringsprogrammet Pinnacle Studio 19 Ultimate til Pinnacle Studio 24 Ultimate – inklusive formanden. Der er sket en del med Pinnacle siden 17 klubmedlemmer i 2016 anskaffede Pinnacle Studio 19 Ultimate. Derfor afholder vi nu en kursusrække om de nye faciliteter, der er kommet til og med version 24.

Det nye dansksprogede videoredigeringsprogram Pinnacle Studio 24 Ultimate

Formanden kan med glæde meddele, at den dansksprogede udgave af brugervejledningen til Pinnacle 24 nu foreligger. Den kan downloades gratis ved at klikke her

Alle interesserede klubmedlemmer kan nu anmode formanden om køb af en trykt kopi i farver af denne 312-sider lange brugervejledning på dansk. Prisen bliver 90 kr. inklusive gennemsigtigt plastikomslag, så bogen  ikke hurtigt bliver slidt. Formanden vil forsøge at få den trykt i ægte A5-format. Hvis det ikke lykkes, vil den foreligge i A4-bredformat med 4 A5-sider på hvert ark. 

Lidt om de nye faciliter i Pinnacle version 24

Du kan se en kort video på engelsk om de nye faciliteter i Pinnacle Studio 24 Ultimate:

Redigering af animerede tekster

Udover at fortælle om mødet om nye aktivitetslokaler i det nye bydelshus fra februar 2021, underviste formanden i torsdags i version 24’s ret omfattende og avancerede tekstredigering, hvor mange muligheder for bevægelse og animation er mulig. 

Du kan gense det i den 12-minutter lange engelsksprogede video herunder:

Hvis engelsk ikke din stærke side, kan du læse om redigering af tekster i den danske brugervejledning til Pinnacle Studio version 24 på siderne 151-170. 

Herunder er en  gennemgang af redigering af tekster på et grundlæggende niveau på engelsk – bl.a. fortælles om brug af standardbiblioteket af tekstanimationer, men også om, hvordan du selv kan skabe dine egne animationer:

Hvis du er til mere avancerede teksteffekter i Pinnacle Studio 24 med former (shapes) og lag (layers), kan du se denne video, der også er på engelsk:

Dynamisk afmaskning

På engelsk kaldes faciliteten i Pinnacle Studio 24 Ultimate for Dynamic Masking. På dansk kan vi kalde det dynamisk afmaskning. Den består i at skabe en maske – ikke ulig Photoshop – og så behandle enten det markerede eller det uden om det markerede på en særlig måde.

Som Corel selv siger om denne facilitet:

Opdag ubegrænsede nye muligheder for videolag, forbedringer og specialeffekter med skræddersyede videoafmaskninger. Dynamiske afmaskningsmuligheder sætter dig i stand til at målrette, redigere, fade ud og ind, forbedre og transformere dele af enhver frame (enkeltbillede i filmen) – uafhængigt af hinanden! Opnå ufattelige transformationer – lige fra at fjerne distraherende objekter til specialeffekter, der udvikler sig fra frame til frame. Pinnacle Studio 24’s afmaskningsmuligheder giver dig kraften til at tage kontrol over dine redigeringer som aldrig før. 

 Det kan bruges til bl.a. disse ting:

  • At lave en green screen/chroma keying-effekt uden faktisk at have benyttet en grøn baggrund. Dermed kan en figur indsættes i en helt anden sammenhæng.
  • Ved afmaskning af et ansigt kan det sløres – også når personen bevæger sig på filmen. Det er godt i disse GDPR-tider, hvor måske ikke alle personer på en video ønsker at blive genkendt eller være med. Du kender uden tvivl effekten fra tv. Det kan også være sløringen af en nummerplade på en kørende bil. 
  • Lægge animeret tekst bag et bevægeligt videoklip.
  • Når en figur er afmasket, kan baggrunden behandles med en række spændende effekter.
  • Du kan knytte et anker til et afmasket område, så et andet objekt kan indsættes oven på videobilledet og følge med det afmaskede objekt, mens dette bevæger sig i filmen. Det kan være en tekst (f.eks. navnet på personen) eller et afmasket billede eller videosekvens.
  • Ved afmaskning kan benytte dig af en tryllestav (magic wand) ligesom i Photoshop – og der er adskillige kriterier at udvælge et område et billede ud fra. Der kan også benyttes en pensel (brush) ved afmaskning – også ligesom i Photoshop – og der er flere andre selekteringsværktøjer. 

Bemærk: Du skal være opmærksom på, at du selv skal afmaske frame for frame – så det kan være et større arbejde. Der er ikke så meget kunstig intelligens til at hjælpe dig, men der er nogle få værktøjer, der gør det enklere og hurtigere at bearbejde ændringer fra frame til frame. 

Se dynamisk afmaskning demonstreret på flere måder i nedenstående 9-minutter lange video på engelsk:

Hvis du vil lære om grundlæggende afmaskning, kan du se denne video på engelsk for den tidligere Pinnacle-udgave version 23:

Udfra denne Pinnacle version 23-video kan du lære om sløring af ansigter og nummerplader ved bevægelige objekter – det er også dynamisk afmaskning:

Hvordan får du Pinnacle Studio 24 Ultimate?

Du kan læse mere på engelsk om Pinnacle Studio 24 Ultimate her. Det er muligt at købe en opgradering af programmet i Ultimate-udgaven for 446,25 kr. inkl. rabat på 15 procent og moms fra den canadiske hjemmeside. Du skal dog angive rabatkoden 7N9AH47X8 for at opnå rabatten. Det gør du på selve købssiden. En ikke-opgraderingsudgave koster 662 kr. med rabat. 

Ved køb får du vist både en webside med en download-knap og en licensnøgle, men du får også disse oplysninger tilsendt per e-mail. Gem oplysningerne ved at printe e-mailen eller websiden til Windows 10’s PDF-printer (vælg printeren med navnet “Gem som PDF”), så du kan gemme udskriften som et PDF-dokument. 

Gem alle filer, du downloader, inkl. installationsprogrammet i en mappe på Skrivebordet. Når du har installeret Pinnacle, kopiér da også mappen med installationsfiler, der ligger på Skrivebordet, ud på et ekstern lagermedie, så du fremover kan geninstallere programmet, hvis det skulle blive nødvendigt. Du har nemlig kun en begrænset tid til at downloade programmet. Har du brug for at geninstallere det om et år, er det for sent. 

Du vil altid kunne geninstallere programmet på en ny pc, blot ved at angive de oprindelige installationsoplysninger: navn, e-mailadresse og licensnøgle. Det er den seneste installation, der er aktiv og gyldig. 

Med venlig hilsen

Lars Laursen, formand for Seniorfoto- og Videoklub.

Forfatter: Lars Laursen

Næstformand for Seniorfoto- og Videoklub.

Skriv et svar