Pinnacle Studio 24 Ultimate – Justér farver med selektivt vektorskop

Selektivt vektorskop i Pinnacle Studio 24 Ultimate.
Selektivt vektorskop i Pinnacle Studio 24 Ultimate. Her med Allan og Otto som eksempler. 

Her er et nyt begreb for klubbens medlemmer: selektivt vektorskop – man kan også kalde det farver i et billede set som vektorer (som du måske husker fra gymnasiet). Hvad er det nu for noget mærkeligt noget?

Selektivt Vektorskop er et nyt farvejusteringssværktøj, der kom med Pinnacle Studio 23 Ultimate – altså en tidligere udgave af programmet. Men for os i klubben er det et helt nyt begreb.

Det kan hjælpe dig med at få hudfarver til at se korrekte ud eller nøjagtigt matche et videoklips farver med et efterfølgende klips for kontinuitetens skyld. Det kan også benyttes til at sikre, at du ikke overmætter farverne, så de ikke vises på en forkert måde til enten tv-udsendelsesbrug eller ved videovisning via Internettet – altså at sikre at farveintensiteten ligger inden for et område, der passer til tv-udsendelser.

Se dette engelsksprogede videoklip for en demonstration – og hold tungen lige i munden! – for det er anderledes end noget, vi har beskæftiget os med hidtil:

For at få adgang til selektivt vektorskop, vælg et videoklip på tidslinjen, gå så til Editor-panelet og klik på Farve-fanen. Slå Vis omfang af video til, og vælg Vektor – farve fra rullelisten. Et vektorskop viser information om den aktuelle frames farve – med både farvetonen, farvens mætning, vist med 100 % mætning i midten af hvert af de små mærker for Rød (R), Magenta (MG), Blå (B), Cyan (CY), Grøn (G) og Gul (YL). 

Elementer i billedet som f.eks. områder med hudfarve eller himmel viser sig som en smal, næsten linjeformet radius (vektor) i vektorskopet. Hudfarver skal for at se rigtigt ud udgøre en vektor med en ganske bestemt retning. Med skyderne kan du justere farverne til korrekt visning. For at udvælge en bestemt farvegruppe i billedet (f.eks. hudfarve) kan du benytte markeringsværktøj. Det er rigtigt smart!

Du kan også benytte selektivt vektorskop til at få elementer i på hinanden følgende klip til at have samme farvetoner, hvilket af og til kan være svært at opnå under optagelser. Nu kan du rette farvede elementer i et videoklip op og bevare den samme tone fra klip til klip. 

Du kan læse en gennemgang (lærebogsafsnit) om selektiv vektorskop på engelsk her.

Du kan også læse om det i den danske brugervejledning til Pinnacle Studio 24 Ultimate på siderne 277 (her kan du se hudfarvelinjen i vektorskopet) og 279 (om brugen af vektorskopet). 

Med venlig hilsen

Lars Laursen, formand for Seniorfoto- og Videoklub.

Forfatter: Lars Laursen

Næstformand for Seniorfoto- og Videoklub.

Skriv et svar