Videoer produceret i klubben

Kortfilm: “Bliver det nogensinde ligesom før? – Coronafilm”

Reza Pakzads film om coronakrisen og håbet om, hvad den kan føre til.

Klubmedlem Reza, der har 25 års erfaring som kameramand i TV2 Lorry, har under den første coronanedlukning af Danmark i 2020 arbejdet på et privat kortfilmprojekt for at finde optagelser, selv fotografere og optage noget rundt omkring, få sin datter til at fortælle historien og redigere det hele sammen.

Her fortæller han via sin datter om coronakrisen i tale og billeder, som den er foregået i Danmark og i verden. I filmen spørger han, om verden nogensinde bliver den samme som før, eller om vi nu bliver i stand til virkeligt at værdsætte naturen.

Se den mere end 9-minutter lange film herunder – og husk at slå lyden til!

Undertekster: Filmen er med dansk tale, men du kan også slå danske undertekster til. Ønsker du undertekster på et andet sprog, klik for at vise filmen på YouTube og skift over dit eget sprog. 

Kortfilm i klubben

I 2019 gennemførte klubben et kursusforløb med den pensionerede, professionelle kameramand Reza, der med mange års tv- og filmerfaring underviste kursisterne.  I denne forbindelse skabte kursusdeltagerne sammen tre kortfilm, hvortil de selv havde skrevet manuskript og storyboard. 

Kursusdeltagerne agerede selv skuespillere. Der blev benyttet teknikker, som Reza underviste i, og som er almindelige ved professionel film- og tv-produktion. Vi havde ikke helt professionelt udstyr, ej heller helt professionel lyssætning, professionelle mikrofoner eller professionelle skuespillere. Alligevel er vi næsten helt tilfredse. Se de tre film herunder, der er resultatet af kursusforløbet. 

Kortfilm: “Ensomhed”

Der kom denne knap 3-minutter lange film ud af optagelserne. Filmen handler om Kim, der føler sig ensom, men Ole trøster ham.

Filmen er ikke teknisk perfekt, for vi havde kun to timer til rådighed til optagelserne; vi havde ikke det bedste udstyr; de to skuespillere Allan Petersen og Poul Søgaard var begge utrænede; og vi havde ikke gennemtænkt alt. Men filmen er faktisk forholdsvis vellykket alligevel, for historien er velfortalt. Filmen er med undertekster. Varighed: 2 minutter og 43 sekunder.

Kortfilm: “Brevet”

Dette er en kortfilm lavet under Seniorfoto- og Videoklubbens kursus i filmoptagelser i 2019.

Handling: Alex, der er direktør for et mindre firma, sidder sammen med tre medarbejdere og konverserer i firmaets kantine, da meddirektør Benny kommer ind med et brev netop leveret af et af de grønne bude – og det er uden afsender! Hvem er det fra, og hvad vil vedkommende?

Manuskript og instruktion: Børge Traun.
Medvirkende: Poul Søgaard, Jesper Plambech, Lars Laursen, Allan Petersen og Otto Davidsen.

Se filmen, der varer ca. 5½ minut. Den er med undertekster.

Kortfilm: “Er jeg blevet dement?”

Lars Laursen har forfattet manuskriptet til og instrueret denne næsten seks minutter lange kortfilm. Den er i visuelt fortællende stil med mange klip, som det kendes fra spillefilm.

Handling: Jesper får besøg af Poul og opdager til sin skræk, at tingene ikke ligger, hvor de plejer… Så er det godt med en god ven. Filmen er med undertekster.

Den er blevet til som en øvelse i undervisningen i Rezas Filmskole i Seniorfoto- og Videoklub. Skuespillerne er Jesper Plambech og Poul Søgaard. Bjarne Damsgaard, Vagn Damgaard og Allan Petersen er statister. Reza Pakzad har stået for storyboard og kamera. Vagn Damgaard var script boy.

Lars Laursens kortfilm

Klubbens formand, Lars Laursen, underviser bl.a. i det dansksprogede videoredigeringsprogram Pinnacle Studio. Han har i 2020 produceret nogle få korte film, der også ligger på Seniorfoto- og Videoklubbens egen YouTube-kanal. Du kan se dem herunder.

Kortfilm: “Fællessang fra altanerne – i en coronatid”

I Italien startede en bevægelse under den første coronanedlukning i 2020, hvor en del borgere i fællesskab sang fra vinduer, balkoner og altaner.

I Danmark blev fænomenet også taget op – bl.a. i Høje Gladsaxe-bebyggelsen i Søborg og i Værebroparken i Bagsværd, hvor personale fra boligselskaberne stillede sig op udendørs med højttalere og sang, mens beboerne så på og vinkede. I Høje Gladsaxe deltog også Haraldskirkens præst Morten Miland-Samuelsen.

Siden blev fænomenet taget op af Danmarks Radio i udsendelserne med fællessang om fredagen på DR1. 

Lars Laursen optog og redigerede nedenstående knap 2-minutter lange video i Høje Gladsaxe og Værebroparken under den første nedlukning i april 2020. Filmen er optaget med en iPhone 8. 

Kortfilm: “Overflyvning af København og Paris med Apples Kort-app”

Lars Laursen er også frivillig i en selvorganiseret gruppe kaldet PC-mødestedet i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe. Det er en datastue, hvor seniorer kan komme og få gratis hjælp, vejledning og undervisning i PC, smartphone og tablet. Hvis der er et problem med browseren; Windows; en adgangskode, der er glemt; eller en gæst ønsker instruktion i at installere og benytte en app, så står PC-mødestedets frivillige parate til at hjælpe og vejlede.  

I 2020 gjorde Lars en hel del ud af at skrive blogopslag på Seniorklubbernes hjemmeside om smartphones og tablets, der i  stigende grad er de enheder, som seniorer benytter til at gå på Internettet med og betjene sig selv overfor det offentlige m.m.

Efter genåbningen i juni 2020 forsøgte Lars sig med at producere et par kortfilm om to smartphone/tablet-apps, der viser hvad telefoner og tablets kan tilbyde af fantastiske muligheder – muligheder, som end ikke PC’er har. 

I en 5-minutter lang video om Apples standard kort-app på iPhone (findes også til iPad) demonstreres en særlig facilitet, som måske ikke så mange kender til: automatiske turistoverflyvninger over en del storbyer i verden. Det bemærkelsesværdige i den forbindelse er, at det ikke er en video optaget fra en helikopter eller drone; nej, det er en fuldstændig computerskabt verden, der skabes i det øjeblik, du vælger at vise den, og med downloadede digitale 3D-modeller af storbyerne – der er altså ikke et eneste naturligt fotografi i filmen – alt er digitalt skabt – men det ser fantastisk naturtro ud.

Tag på en rundtur over København og Paris ved at klikke på videodemonstrationen af appen herunder og se et vue i fugleperspektiv ud over storbyerne. Du kan også læse om og se den i PC-mødestedets blog.

Kortfilm: “Ret din smartphone som en magisk linse mod nattehimlen med Starlight-appen!”

En smartphone udmærker sig ved at være udstyret med både kompas, accelerometre i 3 dimensioner og gyroskop – alt sammen stillet til rådighed i en såkaldt MEMS-chip (Micro Electro Mechanical System) i smartphonens indre.

Denne chip sætter – sammen med GPS-positionsbestemmelse – smartphonen i stand til at vide, hvor den er, i hvilken retning den peger samt registrere, hvordan du holder den, så den ved, hvilken retning den peger i.

Godt nok er PC’er udstyret med et accelerometer i magnetiske, roterende harddiske i bl.a. bærbare PC’er for – hvis uheldet er ude – hurtigt at kunne parkere læse/skrivehovederne, så harddiskens informationsbærende magnetiske overflader ikke ødelægges ved PC’ens fald og kontakt med gulvet, men dette accelerometer benyttes ellers ikke af PC’en, så den er slet ikke i stand til at gøre det efter, som vises i nedenstående korte video om Starlight-appen, som Lars Laursen har produceret til undervisningsbrug i PC-mødestedet i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe.

Og det gør måske heller ikke noget, at den ikke kan – for det giver kun rigtigt mening med en lille mobil enhed.

Se den 4-minutter lange video om smartphone-appen Starlight til visning af de stjernebilleder, der kan ses lige, hvor du er – både dag og nat og ovenover såvel som nedenunder horisonten. Alt hvad du skal gøre, er at rette telefonen et sted hen og bevæge den, så ses smukke tegninger af stjerner, planeter og stjernebilleder med deres latinske navne lagt hen over himmelhvælvet på skærmen. Det er ret fantastisk. Disse MEMS-faciliteter i smartphonen udnyttes især i mobilspil, men har også andre anvendelser, som du kan se herunder. 

Klik på videoen herunder for at se appen i aktion.

Videoen er med danske tale og danske undertekster. Underteksterne kan automatisk oversættes til et andet sprog efter dit valg. 

Kortfilm: “En dag i juni 2020 – blodprøver”

I juni 2020 blev videofolkene i Seniorfoto- og Videoklubben opfordret til at optage og redigere en meget kort film med nogle få klip.

Vagn Damgaard var den første, der præsenterede en sådan film.

Formand Lars Laursen havde selv meget travlt i de uger, så det var svært for ham at finde tid til at optage, redigere og indtale en kortfilm. Men til sidst lykkedes det, og den blev optaget og redigeret. Den blev dog på noget mere end nogle få klip. 

Den er optaget med en iPhone 8 og redigeret og klippet i videoredigeringsprogrammet Pinnacle Studio 19.

Tag et kig på den 3½ minutter lange film – og husk at slå lyden til!

Musik: Greensleeves dirigeret af Annunzio Paolo Mantovani.