Stil fokus manuelt med din smartphone!

Du har muligvis taget fotos optaget med din smartphone, der ser ud som disse:

Skal forgrunden eller baggrunden være skarp? Din smartphone med autofokus vælger selv. Fotos: Lars Laursen.
Skal forgrunden eller baggrunden være skarp? Din smartphone med autofokus vælger normalt selv. Men du kan også specifikt selv vælge det ene eller det andet. Fotos optaget med iPhone 11 Pro af Lars Laursen.

Din smartphone’s kamera har autofokus og vælger således selv, hvad der skal være skarpt i billedet. Men man må da også selv kunne vælge, hvad der skal være skarpt, ikke sandt?

Vidste du, at du faktisk manuelt kan stille skarpt på et objekt i det billede, du ser i kamera-appen på din smartphone – før du tager billedet?

Det kan lyde mærkeligt, at en så lille linse, som en smartphone har, kan have mekanisk fokusindstilling, men sådan må det være. Man kan let komme til at tro, at der er tale om nærmest uendelig dybdeskarphed, når du optager med så lille et stykke optik og fotosensor, hvor så forgrunden er efterbehandlet for at opnå en bokeh-effekt, mens baggrund holdes skarp – eller omvendt.

Men det er ikke rigtigt. I dette tilfælde kan du ikke gå ind bagefter og rette på dybdeskarpheden post factum, som du kan, hvis du har optaget et foto i portrætmodus med en iPhone. 

Lær at stille fokus

Lad os se, hvordan fokus indstilles manuelt på henholdsvis iPhone- og Android-telefoner. 

Bemærk: Videoklippene herunder er på engelsk. Du kan først slå automatisk transskribering til engelske undertekster til ved at klikke på CC-symbolet. Derefter kan du slå danske undertekster til ved at klikke på tandhjulet ⚙️ i videoafspilleren: > Undertekster > Automatisk oversættelse > Dansk. Du kan desuden også gøre underteksterne større, ændre farve på dem og gennemsigtighed for undertekstblokken.

Vælg fokus på iPhone

Fuldkomment skarpe iPhone-fotos. Ovenstående 15-minutter lange engelsksprogede video giver et lille kursus i, hvordan du opnår skarpe fotos med det fokus, du ønsker – på en iPhone. 

På en iPhone er måden at bestemme, hvad der skal være i fokus på kamerabilledet, at trykke på det sted, hvor fokus skal være, så indstilles kameraets optik til det, og du kan skynde dig at trykke på optageknappen. 

Vælg fokus på en Android-telefon 

Se herunder, hvordan det gøres under Android. 

Herover vises på 1 minut, hvordan fokus let og elegant kan ændres på en Android-telefon. 

Med venlig hilsen

Lars Laursen, næstformand i Seniorfoto- og Videoklub. 

Forfatter: Lars Laursen

Næstformand for Seniorfoto- og Videoklub.

Skriv et svar