Start på 4. fase af genåbningen: benyt visir

De frivillige opfordres til at benytte visir.
De frivillige opfordres til at benytte visir.

Mandag den 10. august startede genåbningens 4. fase efter nedlukningen af Danmark – også for Seniorklubberne. Fra lørdag den 22. august skal der benyttes mundbind i den offentlige transport i hele landet – også i Hovedstadsområdet. 

Ældrekonsulent Ea Lykke Elsborg fra Gladsaxe Kommune har derfor meddelt mig, at de frivillige i Seniorklubberne, der er i kontakt med mange – f.eks. IT-frivillige, undervisere og dem, der tilbereder mad – kan få et såkaldt visir i stedet for at skulle benytte mundbind. Du kan se billeder af personer med visir herover. Du har muligvis allerede set personer med visir, f.eks. hvis du har fået foretaget blodprøver, været hos frisøren eller tandlægen.
 
Visir giver større frihed i forhold til at omgås andre. Hvis du har briller, har du muligvis allerede opdaget, at brug af mundbind kan føre til, at dine briller dugger, hvilket ikke er så rart. Det undgås ved brug af visir.
 
Mundbind bruges én enkelt gang og kasseres derefter, hvorimod visir skal renses efter dagens brug og så bruges igen næste gang. Visirer er personlige – dvs. I skal ikke skiftes til at bruge dem, men have jeres eget hver især. Du kan som frivillig skrive dit navn på dit visir, så ikke andre kommer til at bruge det.
 
Visiret er af en slags, som også hjemmeplejen i kommunen benytter. 
For nogle dage siden afleverede Ea Lykke Elsborg 13 visirer til de 13 klubber. Ikke alle klubber har brug for visirer. Desuden har vi fået et antal antibakterielle renseservietter med 75 % alkohol til rådighed til brug på overflader som kontakter, tastatur og mus – og også renseservietter til hænder. Alle disse materialer er blevet leveret fra seniorcenter Egegården. 
 

Der gælder nye regler for social afstand fra den 10. august

Tidligere gjaldt, at der skal være 2 meter mellem hver deltager i jeres møder. Dette krav nedsættes til 1 meter. Det betyder, at vi kan være flere i vores lokale end før. Vi må også gerne sidde overfor hinanden.
 
Men vi skal være klar over én ting: hvis det konstateres, at blot 1 person blandt klubbens fremmødte gæster er blevet smittet med coronavirus, skal det meddeles til den daglige leder Ulla Reitz (tlf. 30 59 05 48 og e-mail ulla.reitz@gmail.com) eller et andet bestyrelsesmedlem. Derefter vil Seniorklubberne blive lukket ned i 48 timer, hvor en desinfektion af lokalerne vil finde sted. Alle, der har været til stede sammen med den smittede den dag, skal lade sig coronavirusteste hurtigst muligt og gå i 14 dages isolation. Vi skal desuden give besked til Ulla Reitz om, hvem der har været til stede sammen med den smittede.
 
Herefter kan Seniorklubberne genåbnes efter nogle dage.
 
Jeg ved godt, at 4. fase tillader ned til 1 meter mellem hver deltager i vores møder, men det er helt op til os selv at beslutte, om det kun er 1 meter frem for 2 meter – det er på vores eget ansvar. Husk på, at nogle af vores medlemmer er udsatte og sårbare. Lige nu synes smittetallene at være i stigning – derfor bør vi overveje vores stilling til afstand alvorligt.
 

Coronaforholdsregler

Der gælder stadig coronaforholdsregler som at vaske sine hænder eller afspritte dem, når vi kommer. Hvis nogen mærker forkølelse, skal vedkommende blive hjemme og lade sig teste for coronavirus. Er vedkommende smittet med coronavirus, skal det som sagt meddeles til Ulla Reitz.
 
En del mennesker rører sig ofte i ansigtet med hænderne. Det er en potentiel kilde til smitte. Undgå derfor at røre dig selv i ansigtet. Nogle forskere har iagttaget, at vi rører os i ansigtet helt op til en gang hvert andet minut.
 

Forfatter: Lars Laursen

Næstformand for Seniorfoto- og Videoklub.

10 meninger om “Start på 4. fase af genåbningen: benyt visir”

  1. Jeg kan så se, at der er udleveret antibakterielle renseservietter. Det er jo godt, men hvad med virus?
    Visir beskytter den, der benytter det, men absolut ikke den, der er ved siden af. Hvis det ønskes skal også mundbind benyttes.
    Jeg er bekymret. Hvilke skriftlige vejledninger / instrukser har kommunen leveret? Kan vi se dem?
    Jeg behøver svar. Det kan ikke være uprofessionelle, der angiver retningslinier i Seniorklubberne.

    1. Manja, er du sikker på Visir ikke beskytter den der er ved siden af.
      Jeg har ikke kunnet finde information om det.

      Du har ret i at oplysningerne er meget mangelfulde, personligt har jeg valgt slet ikke at vise mig, før det kan erklæres helt sikkert.
      Mundbind kan jeg ikke benytte i ret lang tid, før der begynder at komme vand i lungerne, så er spørgsmålet om det er bedst at dø af virus, eller at drukne.

      1. Hej John
        I følge sundhedsmyndighederne er mundbind og visir et ekstra lag beskyttelse, der lægges oveni afstand og hygiejne. Visir anbefales til dem, der af en eller anden grund ikke kan bruge mundbind. Se coronasmitte.dk. Som jeg ser det kan du godt bruge visir i busser, hvis du tænker på din egen beskyttelse og alle de andre har jo mundbind på. Tænk på at visir ikke slutter tæt, dvs virus kan i worst case slippe ud i siderne og forneden. Men det er bedre end intet. Det er ok at bruge visir, hvis argumentation er i orden. Man skal altid overveje om man skal bryde afstandskravene, og det ser jeg ingen grund til i fotoklubben. Så er det jeg bliver utryg, hvis afstandskrav og hygiejne ikke er i orden.
        Håber snart vi ses?

    2. Hej Manja og Karen,

      De anbefalinger, som kommunen har givet, er meget løse. Mandag den 17. august startede 4. fase af genåbningen – med ned til 1 meters afstand mellem mødedeltager – også seniorer i Seniorklubberne. Og det på et tidspunkt hvor der er en stigning i antallet af smittede i Danmark. Alligevel siger ældrekonsulent Ea Lykke Elsborg, at sådan er reglerne – de er slækkede i forhold til tidligere.

      MEN: det er jo op til hver klub at tage stilling til, hvad vi vil gøre. I klubbens bestyrelse og blandt de fremmødte medlemmer må vi beslutte, hvilke forholdsregler vi ønsker i klubben.

      Det er rigtigt, at jeg ikke er en sundhedsprofessionel. Men nu har vi jo to personer – dig, Manja, og Karen – som begge har haft tilknytning til sundhedsvæsenet. Vil du/I være med til at fastlægge en sundhedspolitik for klubben/Seniorklubberne? Vi kan mødes i klubben mandag den 24. august efter frokost og diskutere og fastlægge den.

      Med venlig hilsen

      Lars Laursen

      1. Hej Lars
        Tak for dit svar.
        Det første må være, at kommunen fremlægger en sundhedsfaglig begrundet vejledning for adfærd og brug af værnemidler i Seniorklubberene. Vi kan komme med indput. Det skal ikke være sådan, at hver gruppe fifler med det.
        Vh Manja

      2. Jeg har nu læst retningslinier fra Gladsaxe Kommune. De er overordnede og giver et godt overblik over den adfærd, der forventes i Seniorklubberne: afstand, hygiejne, bliv hjemme hvis du er syg.
        Jeg synes ikke, at vi skal lave flere lokale skriftlige retningslinier, da overskueligheden da mindskes. Vi kunne afsætte 5-10 min hver gang til at drøfte, det der forekommer problematisk og evt sætte spørgsmålstegn ved hinandens adfærd, hvis der er noget man undrer sig over?
        Jeg synes dog stadig, at der bør være en skriftlig retningslinie for de visirer, der er udleveret.
        Vh Manja

  2. Det er en misforståelse at mundbind/visir erstatter kravet om afstand i følge sundhedsmyndighederne. Alfa og omega er fortsat afstand og hygiejne . Det giver blot en ekstra beskyttelse. Jeg kan ikke se fornuften i hvorfor du skal lige så tæt på medlemmerne, som det er nødvendigt for sygehuspersonale og frisører. Mit ærinde er: bær visiret, men hold afstand og hold god hygiejne .

Skriv et svar