iPhone: Supernem måde at selektere et objekt i et foto

Du kender det uden tvivl til bevidstløshed fra de ugentlige reklameaviser – men dog uden at tænke over det som noget særligt. Når du ser et produkt præsenteret i en reklameavis fra f.eks. Netto, Meny eller Elgiganten er hvert produkt klippet ud af det oprindelige foto, som fotografen tog. Det vil sige, at baggrunden i det oprindelige foto omkring objektet – hvad enten det er en pakke smør, en bakke pølser, en ramme Pepsi-dåser, en appetitlig ret på en tallerken, grøntsager, frugter eller en undertøjsmodel – er erstattet af den farve, som reklameavisen har på den pågældende side.

Fritskrabning af objekter i fotos

For en del år siden var det en vanskelig og tidskrævende proces at fjerne baggrunden og derefter at sætte det valgte fritskrabte objekt ind i en anden billedlig sammenhæng. Det var en af grundene til det professionelle billedredigeringsprogram Photoshops succes, der gjorde denne proces lettere. Men det var stadigt i mange år ikke nogen særlig let proces, som krævede en hel del tid og arbejde.

Mennesker har den nærmest magiske evne, at vores øjne og sind er i stand til uden videre at skelne en person eller en genstand i sin helhed på én gang adskilt og ikke-adskilt fra sin billedlige baggrund. Photoshop havde oprindeligt ikke en sådan intelligens, der kunne klare dette automatisk.

Da det var en tidskrævende proces og dermed dyrt med det danske lønniveau, sendte man opgaven med at layoute reklameaviserne til lavtlønslande som Bangladesh, hvor medarbejdere på et reklamebureau hver dag kunne sidde i timevis og fritlægge objekter. Forhåbentlige kom disse medarbejdere i Bangladesh ikke til at lide af karpaltunnelsyndromet ved at skulle benytte computermusen så meget i timevis – når det nu var noget, der var nødvendigt for dem for at opretholde en indtægt til forsørgelse af deres familie.

Photoshop kan hjælpe med at fritlægge objekter

Photoshop har i de senere år fået stadig bedre faciliteter til fritlægning af objekter. Det samme har mobiltelefoners apps og konkurrerende billedredigeringsprogrammer i PC-verdenen, der kan gøre det endnu bedre end Photoshop. Ja, man er endda begyndt at benytte AI (kunstig intelligens) til at afgøre, hvad der udgør et objekt, så dets omrids kan detekteres, og objektet dermed adskilles fra dets baggrund, der kan være enten forholdsvis ensformig eller meget kompleks med mange andre objekter i forskellige farver. Det er muliggjort dels via AI-kerner i mikroprocessorer, dels ved først at sende billedet via Internettet til behandling på en server i et datacenter, førend selekteringen af objektet sendes tilbage til brugeren af PC’en eller smartphonen.

Foto og frafik: Lars Laursen. En bog klippet ud af et foto - blot ved at holde en finger på bogen i originalfotoet og sætte det ind i Fotos-appen.
Foto og frafik: Lars Laursen. En bog klippet ud af et foto med en rodet og kompliceret baggrund – blot ved at holde en finger på bogen i originalfotoet og sætte det ind i Fotos-appen.

Supernem fingerselektering i iOS 16 til iPhone

Grafik: Lars Laursen. Hold en finger nede på objektet, så frigøres objektet fra billedet og kan flyttes til sit foto i Fotos-appen.
Grafik: Lars Laursen. Hold en finger nede på objektet, så frigøres objektet fra billedet og kan gøres til sit eget foto i Fotos-appen.

I styresystemet iOS 16 til iPhone (og iPadOS 16 til iPad), som udkom den 12. september 2022, er der kommet styresystemsunderstøttelse af selektering og udklipning af objekter – blot ved at holde en finger ovenpå objektet et par sekunder. Det kan være en ting, et menneske eller dyr i sin helhed, eller endda en del af en person, som endda kan holde noget i hånden – og det uanset personens påklædning. Der kan således også udvælges et portræt. Det selekterede objekt kan derefter enten flyttes med fingeren til brug i en anden sammenhæng – f.eks. lagres som et nyt billede i Fotos-appen – eller via Udklipsholderen på telefonen indsættes i en anden, hvor der kan indsættes et foto – f.eks. i en e-mail eller i en fotoredigeringsapp, hvor det kan indsættes oven på et andet foto og lige få justeret størrelse og orientering.

Se det demonstreret i den 2-minutter lange engelsksprogede video øverst!

Se, hvor elegant det er integreret på telefonen! Det giver dig nye muligheder for at manipulere fotos samt forberede fotos uden forstyrrende baggrund til offentliggørelse på f.eks. sociale medier som Facebook, Instagram, Snapchat, Telegram, Viber m.m. Til brug på Facebook kan du f.eks. tage en selfie, selektere dit portræt på fotografiet med baggrunden fjernet og benytte det som dit nye profilfoto.

Billedfilformatet PNG egner sig til selekterede objekter

Billedfilformatet PNG, der anvendes til de udklippede fotos, udmærker sig ved netop at kunne indeholde et udklippet objekt i et rektangulært foto, hvor den slettede baggrund er blevet gennemsigtig. Billeder er på en skærm sammensat af de tre primærfarver rød, grøn og blå blandet med varierende intensitet. Men computere (og smartphones) har ofte en ekstra ”farve”, som kan kaldes intensiteten (eller graden) af gennemsigtighed. Denne farve kaldes teknisk for en alpha-kanal og benyttes i effekter, som under et kaldes for alpha-blending. Du har uden tvivl set det utallige gange på tv, i film og andre steder – måske uden at tænke over det overhovedet, hvordan det er muligt. I mange billeder på Seniorklubbernes hjemmeside er der benyttet alpha-blending ved deres skabelse. Du kender allerede alpha-blending fra filmverdenen, hvor scener med skuespillere optages på baggrund af en såkaldt green screen eller med chroma key-effekt og så er indsat i en hel anden scene, der kan være skabt med avanceret computergrafik. Det gælder film som Gladiator, Jurassic Park, Avatar, de senere starwars-film og mange andre.

Før kæmpefladskærmene kom til, benyttede vejrværterne på tv green screen med alpha-blending for at vise vejret. Vejrværten skulle stå, pege på og føre hånden hen over en grøn væg uden selv at kunne se det, som seerne så, mens han eller hun ofte kastede et blik på et billede af vejret på en mindre skærm uden for seernes synsfelt for at se det, som seerne så. Du kunne endda på den grønne væg se skyggen af vejrværtens hånd afspejlet og farvetilpasset til vejrgrafikken på skærmen. Vejrværten måtte også sørge for ikke at bære noget grønt på sig, for ellers ville vejrkortet skinne igennem ham eller hende!

Med venlig hilsen

Lars Laursen, næstformand i Seniorfoto- og Videoklub

Forfatter: Lars Laursen

Næstformand for Seniorfoto- og Videoklub.

Skriv et svar