Temaet for marts måneds foto: skønhed

Den, der opnår førstepladsen i klubbens konkurrence om månedens billede, vælger temaet for næste måned.

I februar 2021 opnåede mit foto med manden på flyvingen på baggrund af en blå himmel (“Wingman”) denne ære.  Så hvilket tema har jeg valgt på vegne af klubbens medlemmer for marts?

Jeg har valgt temaet Skønhed.
 
Du spørger måske, hvad er skønhed?
Jeg vil ikke ligesom den græske oldtidsfilosof Sokrates, der åbent erklærede sin uvidenhed, spørge til og bede nogen udtrykke i ord, hvad skønhed er, blot for at finde ud af, at denne person i grunden ikke kan udtrykke det sprogligt, og dermed – ifølge Sokrates – ikke ved noget om det.
 
Virkeligheden er anderledes.
 
Blot fordi, man ikke kan benytte ord om en kvalitet, som man besidder og kan udtrykke på anden vis, betyder det ikke, at man er uvidende om den. Mennesket formår ikke at udtrykke alt i ord. Faktisk er det kun en lille del af den menneskelige og den spirituelle erfarings områder, der er overhovedet er blevet skildret med ord – og slet ikke med meta-ord (viden om viden), som egentligt var det, Sokrates efterspurgte. 

Alligevel kan der siges noget om skønhed

Der findes skønhed indenfor snart sagt alt, som er skabt med sand kærlighed. Det kan være i  et barn eller et ungt menneske, visse dyr – især dyreunger, i situationer og former, der er besjælet med denne kvalitet eller vibration.
 
Jeg har selv erfaret skønhed som noget, der ikke nødvendigvis knytter sig til fysisk form, men derimod som en iboende kvalitet eller vibration.
 
Du har uden tvivl set stor skønhed i korte øjeblikke, f.eks. i forholdet mellem to mennesker: en mors kærlige omsorg for sit barn fanget lige i det rette sekund; i en mand og kvindes blik til hinanden; i en situation, der udtrykker stor kærlighed. Man skal være hurtig på (foto)aftrækkeren for at fange sådanne øjeblikke. Man ser der kun sjældent på fotografi. Det kan være nødvendigt at tage en video og så vælge lige præcis den enkelte frame ud, som udtrykker den kvalitet klarest.
 
Skønhed kan være af høj vibration. Den viser sig ikke kun i det ydre, men også som en indre kvalitet. Der findes noget, der kaldes for ældre skønhed, som for tiden ikke er så højt skattet i vort samfund, der i høj grad fokuserer på ungdom som en kvalitet i sig selv. Ældre skønhed findes hos det udviklede menneske, der har ofret fantastisk meget, og dermed åbnet for højere sfærer af tilværelsen. Det kan ofte ses enten i det ydre som en særegen højere skønhed eller som en særlig indre kvalitet eller vibration. 
 
Du husker måske, at der i gamle dage fandtes noget, man kaldte for de skønne kunster. Det gjaldt både inden for malerkunsten (guldaldermalerne), skulptur (Thorvaldsen m.m.), teater (Shakespeare m.m.), opera, musik (klassisk) såvel som skønlitteraturen. De er desværre lidt gået i glemmebogen i flere af nutidens kunstneriske udtryk.
 
Du kender måske det engelske udtryk “Beauty is in the eye of the beholder” – at skønhed findes i betragterens måde at anskue andre og verden på – altså at den, der selv er i stand til eller ønsker at se skønhed eller nærer skønhed, faktisk opfatter en hel del som skønt og smukt.
 
En særlig betydning af udtrykket er også, at man kan erfare/opfatte/se indre forhold i andre i kærlighedens lys, selvom andre normalt ikke ville opfatte dem som skønne eller smukke – men set på den rette måde med dyb kærlighed, har de stor skønhed.
 
Skønhed findes ikke kun i den ydre form. En person, der har været igennem mange situationer – nogle, der har været svære at håndtere, men som til slut blev håndteret med kærlighed; nogle, der har krævet ofre; af og til gennem mange år; har skabt en indre stadigt voksende perle omkring dette, som er meget smuk. Det viser sig måske ikke nødvendigvis som noget ydre men derimod som en indre kvalitet eller vibration, der kommer til udtryk i væremåde, ord, følelse, visdom, ret adfærd, fredfyldthed; én, der selv er fri, og som lader andre være frie i sit nærvær.
 
Visse former for arkitektur nærmest udstråler skønhed (f.eks. Utzons operahus i Sydney), men også mange smukke bygninger i Wien, Paris, Versailles, Italien, Taj Mahal i Indien og i mellemøstlige lande. I kender det uden tvivl fra jeres rejser verden rundt.
 
Visse landskaber kan være utroligt smukke og betagende. Du har uden tvivl set (behandlede) fotografier, som visse fotografer har taget, som er bjergtagende.
 
Har du studeret matematik på universitetet – også som del af et andet studie – vil du måske have oplevet matematisk skønhed. Det kan være i en særlig gren af matematikken eller i en bestemt ligning, hvor du nærer stor beundring for, at det er lykkedes matematikeren at udtrykke et bestemt forhold matematisk – at det kan skrives så enkelt og kompakt og alligevel udtrykke det hele – det er stor udtryks- og skaberkraft. Det har jeg selv oplevet flere gange. 
 
Du kender måske farvelagte såkaldte fraktaler af Mandelbrot- og Julia-typen, som udtrykker uendelig rekursion i meget enkle ligninger, der benytter komplekse tal, og som nogle matematikere med stor skønhed har illustreret via computere og også udgivet som billeder i bøger, videoklip og her.
 
Inden for litteraturen har visse forfattere også skrevet dele af deres værker med stor skønhed. Jeg husker f.eks. visse passager i første bind af J.R.R. Tolkiens værk Ringenes Herre, hvor jeg som 16-årig for første gang oplevede, at noget kunne beskrives sprogligt med ord af stor skønhed.
 
Visse former for spirituel litteratur og skrifter er også skrevet med stor skønhed og  den skønhed, der kan være i formuleringen af og holdningen/indstillingen i højere skabningers kærlighed og visdom.
 
Du har måske også læst digte, hvor et eller to vers udtrykte noget af nærmest overjordisk skønhed.
 
Du kan gå ud for at opfange situationer omkring dig, landskaber, stemninger, personer og dyr, som udtrykker skønhed. Eller du kan gennemgå dine gemmer for at finde fotos, som udtrykker denne kvalitet.
 
Min erfaring med at fotografere og fange øjeblikke af skønhed er netop, at jeg febrilsk har fumlet med at få mit kamera eller smartphone frem, blot for at opleve, at det magiske øjeblik af stor skønhed forsvandt et eller to sekunder, før jeg var parat til at trykke på knappen og tage fotografiet. Det er så ærgerligt! Man er næsten nødt til at filme et længere forløb med kameraet og så udvælge den mest sigende og udtryksfulde frame i videoklippet og benytte det som stillbillede. 
 
Ærkeengleparret Chamuel og Charity, der formidler bl.a. kærlighed og skønhed.
Ærkeengleparret Chamuel og Charity, der formidler bl.a. kærlighed og kraftfuld skønhed – sådan som de er blevet skildret af kunstnere.
Mit forslag til dig som fotograf, der vil fange skønhed i et fotografi, er at sige en påkaldelse til Gud eller en engel eller det guddommelige, før du går i gang, og bede om hjælp til at få et eller flere fotos i apparatet, som udtrykker (guddommelig) skønhed. Det øger chancen gevaldigt. Hav mod til at sige f.eks. følgende påkaldelse:
 
“Kære ærkeengel Chamuel og Charity, vis mig skønhed og skønne øjeblikke, som jeg kan nå at opfange med mit kamera, når jeg i dag går ud og fotograferer. Disse fotos er ikke kun til mit eget brug, men også for at andre kan komme til at se skønheden i dem.” – og sig det tre gange efter hinanden. Du kan blive nødt til gå ud flere dage og optage fotos, hvor du højt fremsiger ovenstående påkaldelse, før du går i gang.  Giv ikke op, hvis det ikke lykkes første gang! Det er vigtigt. Det er en proces. 
 
Vi ses mandag den 29. marts til visning af månedens billeder.

Nøgleord og synonymer for skønhed

Hvis du savner inspiration til, hvad der kan være et tema for skønne og smukke fotos, så lad dig inspirere af disse synonymer:
 
Storslået, prægtig, pragtfuld, strålende, storartet, fuldkommen, bjergtagende, betagende, gudeskøn, smuk, skøn, bedårende, yndig, fager, dejlig, vidunderlig, æstetisk, superb, statelig, ædel, mesterlig, opofrende, nådig, kærlig, kostelig, hjertelig, himmelsk, herlig, guddommelig, fremragende, altruistisk, allerkæreste, fredfyldt, formfuldendt, glansbilledagtig, henrivende, billedskøn, malerisk, pittoresk, underskøn, sødmefuld, stadselig, fortryllende, harmonisk, fotogen, majestætisk, elegant, vakker, poesifyldt, stilfuld, indtagende, skønånd.

Se exceptionelt smukke fotos

Se de deltagende fotos i marts måneds fotokonkurrence inkl. vinderfotoet her.

Du kender muligvis til muligheden for at downloade og vise serier af skiftende skrivebordsbaggrunde i Windows 10. Du kan hente meget smukke samlinger inden for bestemte kategorier ved at gå til:

Start > Indstillinger > Personlig tilpasning > Temaer > Hent flere temaer i Microsoft Store

Herfra kan vælges mellem mange fotopakker ganske gratis, som du kan benytte som automatisk skiftende skrivebordsbaggrunde på din pc. 

Men du kan også finde websider på nettet, som stiller helt fantastisk smukke fotos til rådighed ganske gratis inden for mange forskellige temaer og i flere forskellige opløsninger. Har du mod på at se disse, kan du gå til:

Du kan læse kalenderopslaget om marts måneds foto for 2021 her.
 
Med venlig hilsen
 
Lars Laursen, formand for Seniorfoto- og Videoklub.
 

Forfatter: Lars Laursen

Næstformand for Seniorfoto- og Videoklub.

Skriv et svar