Hvad er muligt med videoredigering nu om dage?

Klik på billedet for at se, hvad Steve Ramsdens videoproduktionsfirma laver professionelt ved at klikke på billedet herover.
Klik på billedet for at se, hvad Steve Ramsdens videoproduktionsfirma, Unexplored Films, ellers laver af professionelle film.

Vi har i klubben i en årrække benyttet videoredigeringsprogrammet Pinnacle Studio 19 Ultimate, der i august 2020 udkom i sin 24. udgave. Nogle af klubbens medlemmer har allerede anskaffet den nyeste version, der har flere avancerede nye redigeringsmuligheder, som du kan både læse om og se demonstreret på video her.

Men filmindustrien er også påvirket af de digitale muligheder, der er kommet frem siden George Lucas’ visuel effekt-firma Industrial Light & Magic med Star Wars-filmene gav nyt liv til special effects-afdelingen i film. Se hvad Steve Ramsden kan præstere af avanceret redigering i sit firma Unexplored Films.

Oprindeligt skabte Industrial Light & Magic scenerne via modeller og dygtig kameraføring. Siden blev store dele af arbejde digitaliseret, og der anvendes nu om dage i høj grad digitaliserede modeller, som kræver enorm regnekraft for at frembringe overordentligt livagtige og detaljerede digitale landskaber og figurer. Vi har set det i film som Avatar, hvor en hel verden på det nærmeste er computergenereret. Industrial Light & Magics arbejde er bl.a. blevet ført videre af Apples Steve Jobs i firmaet Pixar, der har leveret flere succesrige 3D-animationsfilm til biografen.

Adobe After Effects

Men vidste du, at en del scener i amerikanske biograffilm faktisk er skabt på en meget kunstig måde ved en kombination af faktiske optagelser og digital efterbehandling i computerprogrammer som Adobe After Effects? Du har måske set Matrix- og Spiderman-filmene, Aquaman og andre superheltefilm?

Det er ikke for at sige, at vores klubs medlemmer skal anskaffe sig dyre programmer som Adobe After Effects til 186 kr. om måneden i abonnement for at lære at gøre noget lignende, men det er noget af en oplevelse af se, hvilke visuelle effekter det er muligt at lave med digital redigering nu om dage – og det er ikke småting! Du kan se Adobes egen kortfilm om programmet her.

Man kan kalde det falsk, man kan kalde det kunst – uanset hvad er det fantastisk!

Se engang, hvad Steve Ramsden har kreeret med faktiske optagelser, som han har efterbehandlet i bl.a Adobe After Effects, Adobe Photoshop CC, Adobe Premier Pro og andre programmer på sin YouTube-kanal Unexplored Films.

Se nogle af hans videoer, hvor man hastigt ser alle hans redigeringshandlinger, herunder (kræver godt kendskab til engelsk – men de er dog med engelske undertekster).

Land som en superhelt!

Lær selv at lave en superheltelandingseffekt i Adobe After Effects. Se det færdige resultat her.

Hop gennem et vindue!

Lær selv at lave en vinduessmadringseffekt i Adobe After Effects. Dette er en anden trickvideoeffekt, som du selv kan eftergøre derhjemme: at kaste dig ud gennem et glasvindue og falde ud af bygningen – alt i en enkelt optagelse! Dette ses ofte i Hollywoods actionfilm, bl.a. Bruce Willis-filmen A Good Day To Die Hard, James Bond-filmen Quantum of Solace og Vin Diesel- og Dwayne Johnson-filmen Fast & Furious 7, hvor en skuespiller hopper ud af et vindue eller falder ud over en klippeafsats, og kameraet føres ud over kanten, så man ser, hvor de falder eller lander.

Videoinstruktionen herunder er skabt både med praktiske og digitale elementer (fra Video Copilot’s Action Essentials) og noget kreativ sammensætning i Adobe After Effects.

Gør din modeljernbanevideo mere interessant!

Hvis du er til modeljernbaner, så se her hvad du kan gøre for at gøre dine videooptagelser af den mere filmagtige med udskiftede baggrunde og nattogskørsel.

Udskift dele af filmens billede

Steve Ramsden har haft det sjovt med såkaldt “matte painting”-effekter i samme stil som i de gamle Hollywood-film. Her er hans vejledning til at komme i gang, hvis du ønsker at gøre det efter i dine egne film. 

Matte paintings er blevet anvendt siden stumfilmens dage (som det ses i Charlie Chaplins “Moderne Tider”).  

Matte paintings skabes traditionelt af kunstnere med olie- eller pastelfarver på store glasplader for at integrere dem i store live-action-optagelser. Når de er bedst, er effekten “sømløs” og skaber miljøer, som det ellers ville være umulige eller meget dyre at filme. I scenerne er de malede dele statiske, og bevægelser integreres med dem. Nogle af de mest berømte og velkendte matte paintings kan ses i de klassiske Star Wars- og Indiana Jones-film, skabt af firmaet Industrial Light & Magic

Nu om dage kan vi genskabe effekter meget hurtigere og billigere ved at benytte bredt tilgængelige digitale værktøjer som Adobe Photoshop og Adobe After Effects.

Steve Ramsdens metode til at få fat på statiske billeder består i at gemme et fastfrossent billede fra et videoklip eller fra en online billedtjeneste og åbne det i Photoshop. Her kan man tilføje ekstra dele og så geneksportere det færdige billede som en .PSD-film for at bevare de gennemsigtige områder. Herefter åbnes dette i videoredigeringsprogrammet og lægges ind oven på de optagelser, og de områder, hvor man skal kunne se bevægelser bag, maskes ud.

I en optagelse med kamerabevægelse såsom en panorering eller drejning, kan man benytte en lignende metode, men også analysere klippet i Adobe After Effects ved hjælp af 3D-kamerasporingen og så oprette et ankerobjekt, som klistrer til sporingsmarkeringer. Så kan man knytte PSD-filen til ankerobjektet og trække kanterne skarpt op. 

Se de færdige effekter fra denne vejledning her. Eller se selve vejledning i, hvordan de skabes, herunder:

Steve Ramsden har produceret en række andre vejledninger i skabelse af særlige effekter:

Lignende matte painting-effekter kan ses her:

Med venlig hilsen

Lars Laursen, formand for Seniorfoto- og Videoklub.

Forfatter: Lars Laursen

Næstformand for Seniorfoto- og Videoklub.

Skriv et svar