Windows 10 Oktober 2020 Update – version 20H2

Den nye Windows 10 October 2020 Upgrade - version 20H2 – Hvad er nyt?
Den nye Windows 10 October 2020 Upgrade – version 20H2 – Hvad er nyt?

Den nye Windows 10 version 20H2-opgradering blev lanceret tirsdag den 20. oktober 2020.

Er der nogen grund til at installere denne opgradering af Windows 10?

Er der en ny facilitet i denne opgradering, som du simpelthen ikke kan leve foruden?

En halvårlig opgradering af Windows kommer med en del ændringer og forbedringer. Mange af dem er små og kosmetiske og måske endda kun efterspurgt af de få. En stor del af forandringerne er under “motorhjelmen” og ikke synlige for den almindelige bruger. Det gælder f.eks. et stort antal fejlrettelser og forbedringer af sikkerhedsstrukturen dybt inde i styresystemet og dets komponenter.

Denne opgradering tilbyder nyheder i den helt lille afdeling – bortset fra den nye Microsoft Edge, der er baseret på Chromium-browseren som også er en del af Google Chrome. Edge overholder nu de internationale web-standarder i modsætning til før. Desuden er denne udgave af Edge betydeligt hurtigere end den gamle. Det er næsten grund nok til at opgradere.

Men ellers er det meget småt med nyheder. Det kan skyldes, at Microsoft har holdt coronalukket for sine udviklingsmedarbejdere – i modsætning til Apple, der virkeligt har haft drøn på med hjemmearbejde for sine udviklere det seneste halve år, hvilket har betydet store ændringer for telefoner, tablets, Mac-computere og deres styresystemer.

Her kan du hente opgraderingen

Opgraderingen af Windows 10 er tilgængelig via Windows Update, som kan nås ad denne vej:

Start > Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Windows Update

Du skal muligvis klikke på knappen Søg efter opdateringer for at få opgraderingen.

Måske skal du endda først installere Windows 10 version 2004 – en tidligere udgave – hvis du har version 1909 eller tidligere. 

Varigheden af installeringen varierer fra 1-3 timer afhængig af, om din pc har et SSD-drev eller ej. 

Hvad gør jeg, hvis jeg stadig har Windows 7/8/8.1?

Du kan stadig gratis opgradere fra Windows 7/8/8.1 til Windows 10. Windows 7 bliver dog ikke mere understøttet af Microsoft. De månedlige opdateringer standsede den 14. januar 2020. 

Hvad betyder det?

Det betyder, at sikkerhedsbrister og fejl i styresystemet ikke længere vil blive rettet. Efterhånden som hackere opdager flere og flere sikkerhedsbrister i Windows 7 men såmænd også i nyere udgaver af Windows (fordi de deler en del af kodebasen med Windows 7), bliver Windows 7 mere og mere åben og tilgængelig for hackerangreb og fjendtlig overtagelse.

Et hackerangreb kan gennemføres uden din viden og uden din medvirken blot ved at være tilsluttet Internettet – og et angreb kan benyttes til enten at stjæle oplysninger såsom indtastede Dan- og VISA-kortoplysninger, “kidnappe” din pc via ransomware, så du skal betale løsepenge for at få den “løsladt”, eller endda skjult benytte din pc til alt fra udsending af spammail til hele verden, udvinding af digitale kryptovalutaer og udmattelsesangreb (DDoS) rettet mod store kendte websteder og  IT-infrastruktur.

Opgradering via Microsofts hjemmeside

En opgradering til Windows 10 er med til at løse dette problem pga. sikkerhedsforbedringer.  Du behøver ikke en ny licensnøgle for at installere den Windows 10. Den gamle overføres til det nye styresystem. 

Windows 10 er stadig gratis for brugere af Windows 7/8/8.1. Den nye Windows 10-opgradering kan downloades fra denne webside:

www.microsoft.com/da-dk/software-download/windows10

Her er der to muligheder: enten at opgradere inde fra Windows 7/8/8.1 ved klik på den øverste knap på siden, eller at gemme en ISO-fil til en USB-nøgle, som en pc så kan installere styresystemet fra. Det er ikke længere muligt at gemme ISO-filen på en DVD-skive, idet ISO-filen er større end 4,7 gigabyte – større end hvad en DVD-skive kan rumme.

I det første tilfælde bevares alle filer, men ikke nødvendigvis alle programmer. Du kan blive nødt til at geninstallere visse programmer. Sørg først for at gemme dine licensnøgler til dine selvinstallerede programmer på et andet medie. 

I det andet tilfælde får du mulighed for at rydde harddisken og foretage en ren installering. Også her er der to muligheder: enten først at formatere harddisken, hvorved alle filer slettes, eller blot at installere, så alle de gamle filer gemmes væk i en mappe på harddisken (Windows.old). Herfra kan brugerfilerne fra bibliotekerne flyttes til de ønskede mapper i den nye Windows 10. 

Bemærk, at det gamle e-mailprogram Windows Live Mail ikke findes til Windows 10. Her skal i stedet benyttes appen Mail (som medfølger) eller et andet program som f.eks. Microsoft Outlook eller simpelthen webmail. 

Du kan fjerne opgraderingen igen

Hvis du af en eller anden grund fortryder din installering af den nye Windows-opgradering, har du mulighed for at fortryde.

Det kan man normalt gøre herfra:

Start > Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Genoprettelse > Gå tilbage til den tidligere version af Windows 10

Hvis denne mulighed ikke står der, skal du derimod over i Recovery-modus. Du kommer ind i Recovery-modus via:

Start > Indstillinger > Opdatering og Sikkerhed > Genoprettelse > Genstart (under Avanceret start).

Herfra kan du fjerne en “funktionsopdatering” – dvs. en fuld opgradering af Windows. Hvis du ikke krypterer din harddisk med BitLocker, der tidligere er blevet en del af Windows Home, er det en ret enkel opgave at vende tilbage til den tidligere Windows-udgave. Du skal i Recovery-modus. Gå ind i:

Fejlfinding > Fjern opdateringer > Fjern seneste funktionsopdatering

Har du slået kryptering af harddisken til med BitLocker i Windows, skal du først finde din genoprettelsesnøgle inde på et bestemt websted (aka.ms/myrecoverykey), hvor du skal logge på med din Microsoft-konto og bekræfte på smartphonen via Microsoft Authenticator (som du allerede har). Der er megen sikkerhed nu om dage, der skal sikre mod uretmæssig adgang til dine filer.

Hvis du under installeringen slukker for pc’en ved at trykke på tænd/sluk-knappen og derefter tænder den igen, vender pc’en tilbage til det tidligere styresystem. Det tager ca. 5 minutter. 

Hvad er nyt i Windows 10 October 2020 Upgrade?

Du kan se en 8 minutter lang engelsksproget facilitets- og hastighedssammenligning mellem forårets Windows 10-udgave og denne efterårsudgave her:

Der er kun få nyheder:

  • Microsoft er gået over til et nyt navngivningssystem for Windows 10. Forårets opgradering blev kaldt version 2004 – år 2020 og 04. måned: april. Efterårets Windows 10 kaldes version 20H2 – år 2020 og 2. halvår. Det er en lille forskel.
  • En mindre designændring af Start-menuen. Her har ikonerne fået et redesign, og farverne er blevet mere diskrete og ensartede og mindre spraglede. Microsoft kalder på engelsk ændringen for theme aware tiles. Det betyder i praksis, at farverne i Start-menuen følger det tema, der vælges for farverne i Windows – f.eks. et mørkt eller et lyst tema.
  • En lille bitte ændring af notifikationer i nederste højre hjørne af skærmen. Meget lidt nyt dér. Det er kun kosmetisk.
  • System i Kontrolpanelet er nu flyttet til Indstillinger i Start-menuen.
  • Den nye Chromium-baserede Microsoft Edge-webbrowser følger nu med som standard i denne udgave af Windows 10. Chromium er et open source-projekt til udvikling af browsere, som også Google Chrome bygger op. Den gamle Edge er således ikke installeret på pc’en mere. Den nye udgave er betydeligt hurtigere end den gamle til at vise en webside. Alene det kan være grund nok til at opgradere.
  • Tastkombinationen Alt+Tab skifter nu mellem alle åbne vinduer og de enkelte faner i Microsoft Edge. De enkelte faner opfattes på en måde som adskilte vinduer. Kan du ikke lide denne nye virkemåde, kan den slås fra i Indstillinger.
  • Hvis du benytter en Microsoft-konto, når du logger på Windows 10, vil proceslinjen blive personliggjort. Har du også en Microsoft Office-konto bliver der lagt et ikon for Office på proceslinjen. Benytter du Telefon-appen, vil den også blive lagt på proceslinjen. Det er især Android-brugere, der har gavn af dette.
  • Har ud en 2-i-1 bærbar pc, som kan gøres til en tablet, fandt tidligere Windows 10-udgaver selv ud af at skifte måden, Start-menuen fungerer på, når den er i vendt som en tablet. Dette er ændret i den nye Windows 10 version 20H2, så nogle ikoner vises større.
  • En anden facilitet, der er flyttet til Indstillinger er justering af skærmens opdateringsfrekvens – den såkaldte frame rate. Du kan finde den under Avancerede skærmindstillinger. Men du har også stadig den gamle metode at ændre frame raten.
  • Du kan ikke længere gemme ISO-filen for den downloadede Windows 10 på en dvd-skive, fordi filen nu er større end 4,7 gigabyte. Det har betydning, hvis du vil foretage en ren installering af Windows 10 fra dvd – det kan simpelthen ikke lade sig gøre mere. Du er nødt til at lægge ISO-filen over på en USB-nøgle for at gøre dette.

Det er det! Mere er der tilsyneladende ikke.

Skrevet af Lars Laursen, formand for Seniorfoto- og Videoklubben.

Forfatter: Lars Laursen

Næstformand for Seniorfoto- og Videoklub.

Her tænker du på “Windows 10 Oktober 2020 Update – version 20H2”

 1. 20H2 opdateringen resultere i problemer, multitaskning fungere ikke efter hensigten,
  Genvejstasterne ALT+TAB, fungere heller ikke rigtigt.
  Bagefter kan du få det til at fungere, men ved at rulle tilbage til maj opdateringen (det virker heller ikke rigtigt i insider versionerne).

Skriv et svar