Har Apple netop ændret pc-industrien i 2020?

Overblik over Apples nye egenproducerede 1. generations mikroprocessor til Mac-computere. Dermed begynder udfasningen af Intels mikroprocessorer fra Apples sortiment.
Overblik over Apples nye egenproducerede 1. generations mikroprocessor til Mac-computere. Dermed begynder udfasningen af Intels mikroprocessorer fra Apples sortiment.

Apple kom i november 2020 med tre nye Mac-modeller med den nye revolutionerende M1-mikroprocessor. Den kan forandre IT-industrien.

Du har måske hørt, at Apple den 10. november 2020 introducerede tre nye Mac-computermodeller – alle udstyret med Apples første egenudviklede 16 milliarder transistorer komplekse mikroprocessor til pc’er kaldet M1 (måske for Mac-processor 1?) – den hidtil mest komplekse mikroprocessor med 5 nanometer procesteknologi på markedet med 8 processorkerner, som er måske 3 gange hurtigere end Intels mikroprocessorer, og har 16 neurale netværkskerner til kunstig intelligens og 6 gange hurtigere grafik end Intels egen?

Det integrerede grafiksystem i M1-mikroprocess
Det integrerede grafiksystem i M1-mikroprocessoren er ret kapabel.

Den kan endda klare helt op til 20 timers videoafspilning på en enkelt batteriopladning – det er rekord for en bærbar pc! Skærmopløsningen er 2560 x 1600 pixels – og så i fænomenale farver – godt til foto og video! En ekstern skærm på op til 6K-opløsning kan tilsluttes. Chippen yder bedre end 98 procent af pc’erne med Intel- eller AMD-mikroprocessorer derude. 

    • Du kan se og høre Apples egen 49 minutter lange gennemgang på engelsk af de tre Mac-modeller med det hele her.
    • Har du ikke så lang tålmodighed, kan du se den forkortede udgave på 10 minutter her.
    • Hvis du blot vil se og høre om den nye M1-chip, kan du nøjes med at se den del af den 49 minutter lange video her.  

Hvem er leveringsdygtige i disse nye Mac-computere?

Hvis du interesseret i de nye Apple Mac-computere – MacBook Air, MacBook Pro og Mac Mini – kan du finde dem hos:

    • Humac (leveringsdygtig lige nu) i Lyngby,
    • Power (leveringsdygtig lige nu) og
    • Elgiganten (leveringsdygtig fra 30. december 2020).

Se og lyt til anmeldelser af de nye Mac-computere

Du kan finde en skriftlig anmeldelse på dansk her. Hvis du vil se en 13 minutter lang videoanmeldelse på engelsk, så se her:

Har Apple netop ændret pc-industrien i 2020?

Introduktionen af Apple-silicium i form af M1-mikroprocessoren kan føre til disruption i pc-markedet, som det hedder på nudansk. Med en mikroprocessor, der bruger 5 Watt, og som præsterer bedre end selv Intels kraftigste Core i9-mikroprocessor med 10 kerner og med et strømforbrug på 125 Watt, kan vi måske se Apples chip anvendt på de områder, hvor Intel og AMD i dag nærmest er enerådende – det gælder bærbar pc-, stationær pc-, workstation-, datacenter- og supercomputerområderne. Dermed vil der være en ny spiller på markedet.

Det har været på vej siden 1980’erne, hvor det britiske computerfirma Acorn udviklede ARM-mikroprocessorarkitekturen og især efter, at Apple erhvervede et ARM-chip-udviklingsfirma i 2008. Herefter skete der fordoblinger i ydelsen hvert år og det med et stadigt lavere strømforbrug. Samtidigt har Intel og AMD haft en betydelig lavere ydelsesstigning i samme periode. 

Det har kun været et spørgsmål om tid, før Apples ARM-chips kunne konkurrere med og endda overgå de etablerede mikroprocessorfirmaer som AMD og Intel.

Selvom Apple oprindeligt ønskede Intels medvirken til udvikling af ARM-processoren til iPhone i sin tid, afslog Intels topchef at være med til udviklingen – for Apples markedsandel var så lille, at udviklingsomkostningerne ikke ville kunne dækkes af deres salg.

Og nu er ARM-mikroprocessorer til smartphones og tablets produceret i et antal på over 50 milliarder – en lille forretning? Det er måske en topchefs største fejlbeslutning, siden udvikleren af CP/M-styresystemet, Digital Research, afslog at udvikle et styresystem til IBMs nye pc i 1980 – dengang gik ordren i stedet til et lille softwareudviklingsfirma kaldet Microsoft og dets chef Bill Gates – og resten er historie. 

Gamle programmer kan køre på den nye processor via Rosetta

Da Apple udviklede sin første Macintosh-pc i 1984, var den udstyret med Motorolas 68000-mikroprocessor, som mange dengang anså for overlegen i programmeringsmæssig henseende i forhold til Intels 8088- og 8086-mikroprocessorer, der blev anvendt i IBM-pc’erne og den pc-kompatible industri. 

Da Motorola ikke ville/kunne udvikle stadigt hurtigere mikroprocessorer sammenlignet med Intel, skiftede Apple i 1994 over til IBMs RISC-baserede PowerPC-mikroprocessorarkitektur. 

Da det er dyrt til stadighed at udvikle mikroprocessorer og endnu dyrere at bygge fabrikker til produktion af dem, og det næsten kun var Intel, der havde råd til at investere i en stadigt mere forfinet procesteknologi, overgav Apple til sidst og gik i 2006 over til at benytte Intels mikroprocessorer.

Og for et par år siden, efter at Intel ikke ville producere særlige mikroprocessorchip efter Apples ønsker, startede Apple udviklingen af sin egen mikroprocessor – M1 – som bliver den første i en serie med lancering i 2020. Efterfølgeren kommer muligvis til at blive kaldt MX. 

De fire mikroprocessorarkitekturer har forskellige instruktionssæt. Den mindste mængde arbejde en mikroprocessor kan udføre i et program, kaldes en instruktion. Typisk kan en moderne mikroprocessor gøre 1 eller 2 instruktioner færdige for hver processorkerne per klokcyklus . Klokcyklussen ligger nu om dage typisk mellem 1,2 og 4,8 milliarder hertz (GHz), så med 4 kerner kan der maksimalt udføres små 40 milliarder instruktioner per sekund (GIPS) i en top mikroprocessor.

Det er altid et mareridt at skifte mikroprocessorarkitektur, for kunderne ønsker at benytte de samme programmer som før, og skiftes der instruktionssæt, kan gamle programmer ikke flyttes over – uden at de er oversat og tilpasset den nye hardware- og softwarearkitektur – og det koster både i udviklingsomkostninger for softwareproducenter og virksomhedernes softwareudviklingsafdelinger og måske endda i køb af nye softwarelicenser til måske tusindevis af arbejdspladser i virksomheden. 

For at det overhovedet skulle lykkes Apple at få nogen til at købe deres nye pc’er – især fra første dag – måtte man sørge for, at gammel software kunne køre på den nye hardware umiddelbart.

Hertil skrev Apple et mikroprocessorinstruktionsoversættelsesprogram kaldet Rosetta (opkaldt efter den herostratisk berømte Rosetta-sten med en bestemt tekst gengivet på tre sprog og alfabeter, som blev opdaget i Egypten i 1799 af videnskabsmænd, der fulgtes med Napoleon, der ønskede at bryde briternes handelsruter til Indien), som automatisk kan oversætte de binære eksekveringsfiler med programinstruktioner til et andet instruktionssæt – uden at brugeren eller softwareudvikleren skal tænke over det eller gøre noget selv. 

Dermed ikke sagt, at der ikke kan være fordele ved at oversætte kildeteksten til programmer til den nye arkitektur, men det viser sig faktisk, at nogle af de med Rosetta oversatte programmer med Intel-instruktioner også kører hurtigere på den nye M1-arkitektur end på den tilsvarende Intel-arkitektur. 

Med Rosetta sikres at gamle programmer umiddelbart kan afvikles på en ny processorarkitektur. 

Sådan skete udviklingen henimod M1

Se den 26 minutter lange engelsksprogede video med titlen “How Apple just changed the entire industry” (Hvordan Apple netop har lavet om på hele [computer]industrien), som blev offentliggjort den 23. november 2020, og handler om udviklingen af ARM-mikroprocessorarkitekturen med særlig vægt lagt på Apples andel deri herunder.

Det er den australske forfatter til den i 2019 udgivne bog New Thinking: From Einstein to Artificial Intelligence, the Science and Technology That Transformed Our World, Dagogo Altraide, der via sin YouTube-kanal ColdFusion producerer 20-30 minutter lange dybdegående videoer om teknologi og økonomi, der har produceret og indtalt denne video.  

En guldfarvet 13-tommer Macbook Air fra 2020 med M1-mikroprocessor og 256 GB SSD.
En guldfarvet 13-tommer Macbook Air fra 2020 med M1-mikroprocessor og 256 GB SSD.

Andre kilder

Læs mere om Apples nye M1-baserede pc’er her:

Med venlig hilsen

Lars Laursen, formand for Seniorfoto- og Videoklub.

Forfatter: Lars Laursen

Næstformand for Seniorfoto- og Videoklub.

Her tænker du på “Har Apple netop ændret pc-industrien i 2020?”

  1. Intels grafik har alle dage været værdiløs og det er den stadig.
    Men Nvidea med 256 kerner teknologi og 12GB ram, er ikke så dårlig endda.
    Men til systemer uden en grafikprocessor, er det nye uden tvivl godt nok.
    En standardprocessor som i5 har 6 kerner, i7 har 8 kerner.
    Hvis systemet holder hvad det lover, vil det først og fremmest vinde på et væsentligt lavere strømforbrug, det er næppe mærkbart hurtigere, med mindre det er arbejdsstationer vi taler om.

    OS2 hed det system IBM ville udvikle, til formålet hyrede de dygtige programører, men Microsoft var smartere, de betalte 4 gange lønnen og selvfølgelig skiftede de fleste til MS.
    Det gjorde at OS2 aldrig blev stabilt og nu er taget helt af.

    Får du for resten penge for at reklamere så meget for apple?

Skriv et svar