Har Apple netop ændret pc-industrien i 2020?

Overblik over Apples nye egenproducerede 1. generations mikroprocessor til Mac-computere. Dermed begynder udfasningen af Intels mikroprocessorer fra Apples sortiment.
Overblik over Apples nye egenproducerede 1. generations mikroprocessor til Mac-computere. Dermed begynder udfasningen af Intels mikroprocessorer fra Apples sortiment.

Apple kom i november 2020 med tre nye Mac-modeller med den nye revolutionerende M1-mikroprocessor. Den kan forandre IT-industrien.

Du har måske hørt, at Apple den 10. november 2020 introducerede tre nye Mac-computermodeller – alle udstyret med Apples første egenudviklede 16 milliarder transistorer store mikroprocessor kaldet M1 (måske for Mac 1?) – den hidtil mest komplekse mikroprocessor med 5 nanometer procesteknologi på markedet med 8 processorkerner, som er måske 3 gange hurtigere end Intels mikroprocessorer, og har 16 neurale netværkskerner til kunstig intelligens og 6 gange hurtigere grafik end Intels egen?

Det integrerede grafiksystem i M1-mikroprocess
Det integrerede grafiksystem i M1-mikroprocessoren er ret kapabel.

Den kan endda klare helt op til 20 timers videoafspilning på en enkelt batteriopladning – det er rekord for en bærbar pc! Skærmopløsningen er 2560 x 1600 pixels – og så i fænomenale farver – godt til foto og video! En ekstern skærm på op til 6K-opløsning kan tilsluttes. Chippen yder bedre end 98 procent af pc’erne med Intel- eller AMD-chips derude. 

  • Du kan se og høre Apples egen 49 minutter lange gennemgang på engelsk af de tre Mac-modeller med det hele her.
  • Har du ikke så lang tålmodighed, kan du se den forkortede udgave på 10 minutter her.
  • Hvis du blot vil se og høre om den nye M1-chip, kan du nøjes med at se den del af den 49 minutter lange video her.  

Hvem er leveringsdygtige i disse nye Mac-computere?

Hvis du interesseret i de nye Apple Mac-computere – MacBook Air, MacBook Pro og Mac Mini – kan du finde dem hos:

  • Humac (leveringsdygtig lige nu) i Lyngby,
  • Power (leveringsdygtig lige nu) og
  • Elgiganten (leveringsdygtig fra 30. december).

Se og lyt til anmeldelser af de nye Mac-computere

Du kan finde en skriftlig anmeldelse på dansk her. Hvis du vil se en 13 minutter lang videoanmeldelse på engelsk, så se her:

Har Apple netop ændret pc-industrien i 2020?

Introduktionen af Apple-silicium i form af M1-mikroprocessoren kan føre til disruption i markedet, som det hedder på nudansk. Med en mikroprocessor, der bruger 5 Watt, og som præsterer betydeligt bedre end selv Intels kraftigste Core i9-mikroprocessor med 10 kerner og med et strømforbrug på 125 Watt, kan vi måske se Apples chip anvendt på de områder, hvor Intel og AMD i dag nærmest er enerådende – det gælder pc-, workstation-, datacenter- og supercomputerområderne. Dermed vil der være en ny spiller på markedet.

Det har været på vej siden 1980’erne, hvor det britiske computerfirma Acorn udviklede ARM-mikroprocessorarkitekturen og især efter, at Apple erhvervede et ARM-chip-udviklingsfirma i 2008. Herefter skete der fordoblinger i ydelsen hvert år og det med et stadigt lavere strømforbrug. Samtidigt har Intel og AMD haft en betydelig lavere ydelsesstigning i samme periode. 

Det har kun været et spørgsmål om tid, før Apples ARM-chips kunne konkurrere med og endda overgå de etablerede mikroprocessorfirmaer som AMD og Intel.

Selvom Apple oprindeligt ønskede Intels medvirken til udvikling af ARM-processoren til iPhone i sin tid, afslog Intels topchef at være med til udviklingen – for Apples markedsandel var så lille, at udviklingsomkostningerne ikke ville kunne dækkes af deres salg. Og nu er ARM-mikroprocessorer til smartphones og tablets produceret i et antal over 50 milliarder – en lille forretning? Det er måske en topchefs største fejlbeslutning, siden udvikleren af CP/M-styresystemet, Digital Research, afslog at udvikle et styresystem til IBMs nye pc i 1980 – dengang gik ordren i stedet til et lille softwareudviklingsfirma kaldet Microsoft og dets chef Bill Gates – og resten er historie. 

Se den 26 minutter lange engelsksprogede video med titlen “How Apple just changed the entire industry” (Hvordan Apple netop har lavet om på hele [computer]industrien), som blev offentliggjort den 23. november 2020, om udviklingen af ARM-mikroprocessoren med særlig vægt på Apples udvikling herunder.

Med venlig hilsen

Lars Laursen, formand for Seniorfoto- og Videoklub.

Forfatter: Lars Laursen

Formand for Seniorfoto- og Videoklub.

Her tænker du på “Har Apple netop ændret pc-industrien i 2020?”

 1. Intels grafik har alle dage været værdiløs og det er den stadig.
  Men Nvidea med 256 kerner teknologi og 12GB ram, er ikke så dårlig endda.
  Men til systemer uden en grafikprocessor, er det nye uden tvivl godt nok.
  En standardprocessor som i5 har 6 kerner, i7 har 8 kerner.
  Hvis systemet holder hvad det lover, vil det først og fremmest vinde på et væsentligt lavere strømforbrug, det er næppe mærkbart hurtigere, med mindre det er arbejdsstationer vi taler om.

  OS2 hed det system IBM ville udvikle, til formålet hyrede de dygtige programører, men Microsoft var smartere, de betalte 4 gange lønnen og selvfølgelig skiftede de fleste til MS.
  Det gjorde at OS2 aldrig blev stabilt og nu er taget helt af.

  Får du for resten penge for at reklamere så meget for apple?

Skriv et svar