Lær om den nye Windows 10 May 2020 Update – version 2004

Den nye Windows 10 version 2004-opgradering er kommet.
Den nye Windows 10 version 2004-opgradering er blevet lanceret.

Der er atter kommet en ny halvårlig opgradering af Windows 10. På grund af Microsofts tidligere erfaringer med publicering af opgraderinger, hvor en lille del af kunderne oplevede endog store problemer, har firmaet denne gang udskudt frigivelsen fra sidst i marts til 27. maj. Og da der kort efter blev opdaget fejl med f.eks., at lyden ikke fungerede på pc’er med visse chipsæt, valgte Microsoft for en hel del kunders vedkommende at holde opgraderingen tilbage i Windows Update, indtil fejlene var klaret.

Er der nogen grund til at installere denne opgradering af Windows 10?

Er der en ny facilitet i denne opgradering, som du simpelthen ikke kan leve foruden?

En halvårlig opgradering af Windows kommer med en del ændringer og forbedringer. Mange af dem er små og kosmetiske og måske endda kun efterspurgt af de få. En stor del af forandringerne er under “motorhjelmen” og ikke synlige for den almindelige bruger. Det gælder f.eks. et stort antal fejlrettelser og forbedringer af sikkerhedsstrukturen dybt inde i styresystemet og dets komponenter.

Men en del pc’er med den nye opgradering vil opleve forbedring af ydelsen på både CPU- og GPU-området. Der er oplevet ydelsesforbedringer på helt op til 8-9 procent i både den almindelige kørsel af programmer og apps, og i brugen af grafiksystemet. Alene det kan være grund nok til at opgradere. 

Det er anmeldere på YouTube, der er rigtigt glade for netop denne opgradering pga. især forbedring af stabiliteten og den højere ydelse. 

Her kan du hente opgraderingen

Jeg oplevede først, at opgraderingen til  min Lenovo Yoga-pc, der har et Realtek-chipsæt til lydbehandling, blev klar den 20. juni – 24 dage efter den officielle lancering.

Opgraderingen af Windows 10 er tilgængelig via Windows Update, som kan nås ad denne vej:

Start > Indstillinger >  Opdatering og sikkerhed > Windows Update

Du skal muligvis klikke på knappen Søg efter opdateringer for at få opgraderingen. Der er måske et antal ekstra drivere og andre opdateringer, der først lige skal installeres, førend den store opgradering kan finde sted. Fabrikanterne af de i pc’en indbyggede mikrochips og andre komponenter har før og efter lanceringen haft travlt med at fejlrette og tilbyde nye drivere til dem, så det blev muligt for alle brugere at opgradere deres pc. 

Måske skal du endda først installere Windows 10 version 1909 – en tidligere udgave, hvis du har version 1903 eller tidligere. 

Varigheden af installeringen varierer fra 1-3 timer afhængig af, om din pc har et SSD-drev eller ej. 

Hvad gør jeg, hvis jeg stadig har Windows 7/8/8.1?

Windows 7 bliver ikke mere understøttet af Microsoft. De månedlige opdateringer standsede den 14. januar 2020. 

Hvad betyder det?

Det betyder, at sikkerhedsbrister og fejl i styresystemet ikke længere vil blive rettet. Efterhånden som hackere opdager flere og flere sikkerhedsbrister i Windows 7 men såmænd også i nyere udgaver af Windows (fordi de deler en del af kodebasen med Windows 7), bliver Windows 7 mere og mere åben og tilgængelig for hackerangreb og fjendtlig overtagelse.

Et hackerangreb kan gennemføres uden din viden og uden din medvirken blot ved at være tilsluttet Internettet – og et angreb kan benyttes til enten at stjæle oplysninger såsom indtastede Dan- og VISA-kortoplysninger, “kidnappe” din pc via ransomware, så du skal betale løsepenge for at få den “løsladt”, eller endda skjult benytte din pc til alt fra udsending af spammail til hele verden, udvinding af digitale kryptovalutaer og udmattelsesangreb (DDoS) rettet mod store kendte websteder og  IT-infrastruktur.

Opgradering via Microsofts hjemmeside

En opgradering til Windows 10 er med til at løse dette problem pga. sikkerhedsforbedringer.  Du behøver ikke en ny licensnøgle for at installere den Windows 10. Den gamle overføres til det nye styresystem. 

Windows 10 er stadig gratis for brugere af Windows 7/8/8.1. Den nye Windows 10-opgradering kan downloades fra denne webside:

www.microsoft.com/da-dk/software-download/windows10

Her er der to muligheder: enten at opgradere inde fra Windows 7/8/8.1 ved klik på den øverste knap på siden, eller at gemme en ISO-fil til en DVD-skive eller en USB-nøgle, som en pc så kan installere styresystemet fra. 

I det første tilfælde bevares alle filer, men ikke nødvendigvis alle programmer. Du kan blive nødt til at geninstallere visse programmer. Sørg først for at gemme dine licensnøgler til dine selvinstallerede programmer på et andet medie. 

I det andet tilfælde får du mulighed for at rydde harddisken og foretage en ren installering. Også her er der to muligheder: enten først at formatere harddisken, hvorved alle filer slettes, eller blot at installere, så alle de gamle filer gemmes væk i en mappe på harddisken (Windows.old). Herfra kan brugerfilerne fra bibliotekerne flyttes til de ønskede mapper i den nye Windows 10. 

Bemærk, at det gamle e-mailprogram Windows Live Mail ikke findes til Windows 10. Her skal i stedet benyttes appen Mail (som medfølger) eller et andet program som f.eks. Microsoft Outlook eller simpelthen webmail. 

Fjern opgraderingen igen

Hvis du af en eller anden grund fortryder din installering af den nye Windows-opgradering, har du mulighed for at fortryde.

Det kan man normalt gøre herfra:

Start > Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Genoprettelse > Gå tilbage til den tidligere version af Windows 10

Hvis denne mulighed ikke står der, skal du derimod over i Recovery-modus. Du kommer ind i Recovery-modus via:

Start > Indstillinger > Opdatering og Sikkerhed > Genoprettelse > Genstart (under Avanceret start).

Herfra kan du fjerne en “funktionsopdatering” – dvs. en fuld opgradering af Windows. Hvis du ikke krypterer din harddisk med BitLocker, der tidligere er blevet en del af Windows Home, er det en ret enkel opgave at vende tilbage til den tidligere Windows-udgave. Du skal i Recovery-modus. Gå ind i:

Fejlfinding > Fjern opdateringer > Fjern seneste funktionsopdatering

Har du slået kryptering af harddisken til med BitLocker i Windows, skal du først finde din genoprettelsesnøgle inde på et bestemt websted (aka.ms/myrecoverykey), hvor du skal logge på med din Microsoft-konto og bekræfte på smartphonen via Microsoft Authenticator (som du allerede har). Der er megen sikkerhed nu om dage, der skal sikre mod uretmæssig adgang til dine filer.

Hvis du under installeringen slukker for pc’en ved at trykke på tænd/sluk-knappen og derefter tænder den igen, vender pc’en tilbage til det tidligere styresystem. Det tager ca. 5 minutter. 

Hvad er nyt i Windows 10 May 2020 Upgrade?

Du kan se denne engelsksprogede video på 6 minutter, hvor en del af de nye faciliteter hurtigt vises demonstreret. Jeg må desværre melde, at jeg ikke har kunnet finde en dansksproget video om den nye Windows 10-opgradering. Der er åbenbart ingen, der har interesse i at producere en sådan. 

Du kan herunder på dansk læse noget om en del af de nye faciliteter og ændringer. 

1. Ny Microsoft Edge
Gammelt og nyt logo for Microsoft Edge.
Gammelt og nyt logo for Microsoft Edge.

Du har sikkert allerede opdaget én ny ting i den nye opgradering, som allerede er udkommet i juni måned til din gamle udgave af Windows (den er endda udkommet til Windows 7): du har fået Microsoft Edge-browseren tvangsopgraderet – eller rettere, den er fulgt med som en almindelig månedlig opdatering.

Den er kommet i en ny udgave, hvor Microsofts gamle kodebase er erstattet af den fra open source-projektet Chromium, der også deler programkode med Google Chrome. Det betyder, at den nye Microsoft Edge virker på alle hjemmesider – og jeg har endda set den virke på websider, hvor end ikke Google Chrome virker korrekt!

Mange webdesignere har i årevis været trætte af Microsoft og deres insisteren på at gøre tingene på deres egen måde på webben – og ikke slavisk følge anbefalingerne fra standardiseringsorganisationen W3C – World Wide Web Consortium. Det har betydet, at udviklerne af hjemmesider har skullet kode specielt for Microsofts browsere Internet Explorer (og understøtte flere forskellige udgaver) og Microsoft Edge.  Det er krævende at få tingene til at virke i alle browsere – jo færre særlige hensyn, der skal foretages, jo lettere for udviklerne. 

Det har betydet, at nogle hjemmesider simpelthen ikke har kunnet vises korrekt med disse browsere, fordi designerne bag ikke har ønsket at tilpasse sig Microsoft. Det har de kunnet tillade sig, fordi Microsofts browsere “kun” blev anvendt af en mindre del af brugerne. Men nu bliver websiderne vist rigtigt igen med den nye Edge!

Det er  renderingsmotoren (den software, der opbygger, viser grafisk og afvikler koden bag websider ud fra den downloadede HTML-tekst), der er den samme som i Chromium og Google Chrome. Med hensyn til andre ting er den tilpasset Microsofts måde, hvad angår indstillinger og ekstra faciliteter. 

Understøttelse af nye RAW-formater til kameraer

Angående understøttelse af RAW-formatet CR3, der benyttes i nye spejlreflekskameraer fra Canon, der ikke blev understøttet tidligere, bliver det nu allerede understøttet i Windows 10 version 1903/1909 via en app udgivet nogle få måneder før version 2004 udkom. Den gør det bl.a. muligt at vise miniaturer af RAW-billeder fra dyre kameraer i Stifinder, Billeder-appen og Åbn-dialogbokse . Du kan se, hvilke kameraer der er understøttet med denne udvidelse med codecs (kodnings/afkodningsalgoritmer) her

Du kan installere appen Raw-billedudvidelse via Microsoft Store. Hent udvidelsen som en app ved at klikke her

Nye app-ikoner

En del apps har fået nye ikoner. Microsoft tilføjer farver til disse ikoner, efterhånden som de bevæger sig væk fra det hovedsageligt monokrome udseende. Det er en del af en større brugergrænsefladeopdatering, som vi får mere at se af i fremtiden. 

Cortana

Cortana vises på proceslinjen (se den sorte cirkel inde i den røde cirkel) - men den virker ikke på dansk.
Cortana vises på proceslinjen (se den sorte cirkel inde i den røde cirkel) – men den virker ikke på dansk.

Danskerne benytter kun i ringe omfang den talende digitale assistent, Cortana, der er indbygget i Windows 10, fordi den kun taler hovedsprogene – f.eks. engelsk – og dermed ikke dansk. 

Jeg har gennemført en konfiguration af en helt ny Windows pc (godt nok med Windows 10 version 1903 – en et år gammelt styresystem). Her blev jeg guidet igennem opsætningen af en behagelig og beroligende kvindestemme. For den uøvede computerbruger er det helt bestemt en forbedring. Man blive nænsomt guidet igennem – og får noget andet at vide, end det der står på skærmen.

Jeg ved, at mange finder det intimiderende, at Windows 10 under opsætning af styresystemet stiller dem over for spørgsmål, de ikke forstår rækkevidden af. Her hjælper den digitale talende assistent Cortana, der allerede er virksom dér, i nogen grad. 

Cortana er Microsofts forsøg på at give Windows noget kunstig intelligens, så du kan foretage dig noget blot ved at tale til pc’en, og den svarer igen med tale. Det minder om de intelligente højttalere som Google Home (der taler og forstår dansk!) og Amazons Alexa (taler ikke dansk) – her sker det blot foran pc’en, hvor du måske tilbringer en del tid. 

Cortana er i denne nye udgave af Windows blevet en selvstændig app fremfor en integreret del af proceslinjen i Windows. Man kan flytte et åbent Cortana-vindue fra proceslinjen og ud på skrivebordet som enhver anden app. Under Indstillinger kan indstilles, om du vil tale eller skrive til Cortana. 

Man starter Cortana ved klikke på den lille runde cirkel ved siden af forstørrelsesglasset til søgefeltet på proceslinjen – hvis du altså har slået Cortana til og er villig til at tale udenlandsk med din pc!

Man skal bl.a. kunne benytte Cortana til at starte apps eller foretage ændringer i indstillingerne i Windows, stille spørgsmål til, hvad der er i kalenderen, vejret eller søge på nettet – men det er desværre ikke lykkedes mig, at få det til at fungere rigtigt. 

Søg efter fotos, der ligner, via Bing

Efter sigende skulle man nu kunne foretage billedsøgning via søgefeltet i proceslinjen i den nye Windows 10, men det virker kun, hvis du har slået Cortana til på f.eks. engelsk. Men på dansk virker det i det mindste i Billeder-appen. Se dette eksempel:

Som eksempel benyttes Marcels afslappede foto, der blev månedens billede i juni 2020.
Som eksempel benyttes Marcels afslappede foto, der blev månedens billede i juni 2020.

Klikker du på symbolet i den røde cirkel, føres du til billedsøgning på Microsofts søgemaskine Bing, som viser billeder, der ligner:

Der er fundet en række fotos via kunstig intelligens, som i nogen grad ligner Marcels billede.
Der er fundet en række fotos via kunstig intelligens, som i nogen grad ligner Marcels billede.
Hvis din pc er indstillet til amerikansk sprog, kan du søge efter billeder direkte fra søgefeltet. Læg mærke til det specielle symbol til højre over inputfeltet, som du kan klikke på.

Hvis du har slået engelsk til som skærmsprog i Windows 10, kan du faktisk søge via søgefeltet i proceslinjen efter billeder og endda billedudsnit. Jeg har taget et udsnit af et billede, så der søgtes efter en gul bil. Det kom der disse resultater ud af:

Søgning via søgefeltet med et udsnit af et foto. Dette var, hvad Bing kunne finde af lignende billeder på nettet.
Søgning via søgefeltet med et udsnit af et foto. Dette var, hvad Bing kunne finde af lignende billeder på nettet.

Hvad meningen med denne facilitet i grunden er, står lidt hen i det uvisse. For er meningen, at man opfordres til at søge efter lignende fotos, som så skal bruges i en personlig eller professionel sammenhæng – uden hensyntagen til fotografens ophavsret?

Tre ting, der er indlysende, er disse:

  1. Har du et foto af en person, du ikke kender navnet på, kan du søge efter lignende fotos af denne person på Internettet. Blot der er fotos af vedkommende i en eller anden form et eller andet sted på Internettet ude i verden, har du en chance for at finde netop dén person, få dennes navn at vide samt finde oplysninger om denne. 
  2. Hvis det er bygningsværk, du har et billede af, men ikke ved hvor er henne, eller hvad bygningen egentligt kaldes, så kan du udføre billedsøgning efter lignende fotos på nettet. Har du været ude at rejse og har glemt at notere navnene på de bygninger og steder, du besøgte, kan du genfinde oplysningerne via billedsøgning.
  3. Hvis du tager et foto af et produkt, som du ser hos en ven, i en husstandsomdelt reklameavis eller ude i en fysisk butik, kan du gribe din smartphone og søge efter produktet. Så vil Bing eller Google finde lignende fotos frem, anmeldelser af det og endda fortælle dig, hvor du kan købe produktet.   

Ligesom Google, der allerede længe har haft mulighed for billedsøgning efter nøjagtige kopier af et foto, tillader Bing at søge efter billeder, der ligner et, du angiver. Det kaldes Visual Search (visuel søgning). Se her:

Fra Bing kan du nu også foretage billedsøgning ved klik på det lille symbol i den røde cirkel.
Fra Bing kan du nu også foretage billedsøgning ved klik på det lille symbol i den røde cirkel.

Under min præsentation af denne facilitet i klubben, ønskede jeg at demonstrere, at denne billedsøgningsfacilitet også kunne benyttes til at søge efter et portræt af pc-brugeren selv ved at benytte den bærbare pc’s webkamera (klik på knappen Tag et foto i billedet herover). Og til min store overraskelse fandt Bing et lignende billede af mig selv på hjemmesiden www.avisen.dk. Billedet var fra et interview i en længere artikel fra 2017 om folks indkøbsvaner og var optaget i butikscentret i Bagsværd. Her blev jeg citeret for nogle udtalelser. Jeg har aldrig set artiklen før og havde glemt alt om interviewet fra dengang. Så denne facilitet kan faktisk benyttes til at finde fotos af én selv på nettet!

Lommeregneren kan nu forblive oven på andre apps

Klik på det lille symbol i den røde cirkel for at få lommeregner-appen til at blive oven på vinduet.
Klik på det lille symbol i den røde cirkel for at få lommeregner-appen til at blive oven på vinduet.

Har du af og til benyttet lommeregneren i Windows? Så har du måske også oplevet, at den forsvinder om bag andre vinduer, når du skal kopiere et tal fra f.eks. en hjemmeside, du skal indtaste i appen. 

Sådan behøver det ikke at være mere! Nu kan du få lommeregneren til forblive øverst oven på alle andre vinduer.

Klik på symbolet i den røde cirkel (se billedet til højre), og lommeregneren forbliver synlig, når du klikker i et vindue under det.

Det gør det lettere at foretage beregninger – f.eks. ved bestilling af flybilletter (måske ikke så aktuelt lige nu), eller du skal tælle tal sammen i anden sammenhæng. 

Navngivning af alternative skriveborde

Du kender muligvis til, at Windows 10 i et stykke tid har givet dig mulighed for at have mere end ét skrivebord. Via Opgavevisning kan du oprette, slette, vælge, og nu som noget nyt, navngive et alternativt skrivebord. 

Her får skrivebord nr. 2 et andet navn – “Til dokumenter”.

Hold styr på dit internetdataforbrug

I denne nye udgave af Windows 10 kan du se og indstille forskellige ting vedrørende dit dataforbrug på Internettet. Gå til:

Start > Indstillinger > Netværk og internet > Status > Dataforbrug

Her er der mulighed for at se, hvor meget internettrafik der foregår i hvert enkelt program/app. Du kan endvidere angive en grænse for det forbrug, hvor Windows skal give dig en advarsel om at du er ved at løbe tør for datatrafikmængde. Dette er især nyttigt ved en forbrugsafregnet internetforbindelse, eller hvis du har mobilt bredbånd med en månedlig maksimal grænse for datatrafikkens mængde. Du kan også nulstille regnskabet nederst på siden. 

Styring af dataforbrug for Windows Update

Du kan nu styre, hvor stor båndbredde der må bruges af Windows Update til at hente opdateringer. Du har måske tidligere oplevet, at din pc næsten kunne gå helt i stå, så den ikke kunne reagere, f.eks. ikke kunne åbne Start-menuen eller åbne programmer og apps. 

En grund til dette kan være stort dataforbrug i baggrunden. Du kan nu justere, hvor stor båndbredde Windows Update må bruge. Det kaldes Leveringsoptimering.

Gå til:

Start > Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Leveringsoptimering

Med Leveringsoptimering kan du via de to nederste links i panelet til højre se og styre båndbredden.
Her er de Avancerede indstillinger under Leveringsoptimering.
Her er det siden Aktivitetsovervågning under Leveringsoptimering.

Installér Windows 10 fra skyen

I denne udgave af Windows 10 kan du geninstallere styresystemet via skyen (download fra Internettet) uden at skulle have softwaren liggende på et medie. Det gøres fra:

Start > Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Genoprettelse > Nulstil denne pc > Kom i gang

Herfra vælges geninstallering…
… og download af installationsfilerne fra skyen (cloud).

Andre nye ting

Der er en række andre nye ting, som nogle vil værdsætte:

  • Forbedret diskforbrug for Windows-søgning.
  • Oprettelse af hurtigbegivenheder i proceslinjen – aftaler i Kalender-appen via klik på uret i proceslinjen.
  • Flere sprog at diktere på.
  • Forbedret stavekorrektion i Windows-søgning.
  • Find- og Erstat-faciliteten i appen Notesblok kan nu arbejde med linjer, der er fordelt over flere fysiske linjer (wrap-around).
  • Flere kaomoji (emojis bestående af flere Unicode-tegn).
  • Windows “Hello” kan nu benyttes i sikker tilstand. “Hello” giver dig mulighed for at benytte biometrisk log-ind ved opstart af Windows i form af ansigtsgenkendelse, fingeraftrykslæsning eller gestik. 
  • En meget bedre integration af det gratis og frie styresystem Linux i Windows (WSL), der medfører betragteligt hurtigere kørsel.
  • Under Jobliste > Ydeevne skelnes der nu mellem gammeldags magnetiske harddiske og SSD-diske, der ingen bevægelige dele har og udelukkende består af elektroniske mikrochips. Du kan også her se GPU’ens temperatur. 

Skrevet af Lars Laursen, formand for Seniorfoto- og Videoklub. 

 

 

 

Forfatter: Lars Laursen

Næstformand for Seniorfoto- og Videoklub.

Skriv et svar