
Den seneste store funktionsopgradering af Windows 10 for foråret 2021 blev frigivet 18. maj. Du kan se, hvilken udgave af Windows du har lige nu ved at køre programmet winver (Windows Version).
Til venstre ses, hvordan du kan starte winver-programmet. Klik på forstørrelsesglasset, tast ”winver” og tryk på Enter-tasten, så vises et billede, der ligner ovenstående. I tidligere udgaver af Windows kan du også trykke tastkombinationen Windows+R og indtaste ”winver”.
Er der nogen grund til at installere denne opgradering af Windows 10?
Er der en ny facilitet i denne opgradering, som du simpelthen ikke kan leve foruden?
En halvårlig opgradering af Windows kommer med en del ændringer og forbedringer. Mange af dem er små og kosmetiske og måske endda kun efterspurgt af de få. En stor del af forandringerne er under “motorhjelmen” og ikke synlige for den almindelige bruger. Det gælder f.eks. et stort antal fejlrettelser og forbedringer af sikkerhedsstrukturen dybt inde i styresystemet og dets komponenter.
Denne opgradering tilbyder nyheder i den lille bitte afdeling. Der er ganske få synlige forandringer i brugergrænsefladen, men der er del fejlrettelser under motorhjelmen i styresystemets kerne og andre komponenter. Der er efter sigende også nogen forbedring i ydelse. Opgraderingen fra oktober 2020 betød, at mange programmer afvikledes helt op til 8 procent hurtigere. Det er måske ikke særligt mærkbart, men alligevel værd at tage med og grund nok til at opgradere. For spillefolket (gamerne) betød det dengang, at 3D-spil også kunne afvikles helt op til 8 procent hurtigere – det betyder noget for frameraten!
En grund til den ringe mængde nyheder denne gang, er angiveligt at den kommende efterårsudgave for 2021 får en større overhaling – i hvert fald hvad angår det grafiske udseende.
For nogle, der er blevet trætte af det samme udseende i Windows 10, kan glæde sig til redesign af mange ikoner rundt omkring i Windows – bl.a. i Stifinder. Du kommer til at se vinduer og dialogbokse med afrundede hjørner – altså et mere blødt look, som vil appellere til nogle.
For de, der syntes, at alt allerede virkede fint og godt, bliver måske kede af. Hvorfor lave om på noget, de kender og som virker? Som man siger på engelsk, ”If it ain’t broke, why fix it?”
Personligt tror jeg, at det godt med forandring ind imellem, så livet ikke bliver som at køre i den samme rille på grammofonpladen. Du vil sikkert ikke bryde dig om, at tøjet i modebutikkerne er i de samme farver og snit sæson efter sæson, vel? Forandring fryder trods alt.
Der har været talt om, at Microsoft ville udfase brugen af 32-bit Windows. I praksis betyder, at til nye pc’er vil der ikke længere kunne anskaffes 32-bit Windows. Men pc’er, der allerede er udstyret med 32-bit Windows, vil stadig få både månedlige opdateringer og halvårlige opgraderinger.
Nogle har været bange for, at 64-bit-udgaverne af Windows 10 ville få fjernet understøttelse af 32-bit programmer helt og aldeles, men det er altså ikke tilfældet – endnu. Når alle nye pc’er fra fabrikken er udstyret med 64-bit Windows og ikke kan være udstyret med en 32-bit-udgave, som det er tilfældet nu, vil mikroprocessorfabrikanter formodentligt fjerne 32-bit understøttelse i deres fremtidige chipdesign, og vi vil med tiden kun kunne afvikle programmer skrevet og oversat til 64-bit arkitekturer. Det er allerede sket for smartphones, som nu kun er 64-bit.

Her kan du hente opgraderingen
Opgraderingen af Windows 10 er tilgængelig via Windows Update, som kan nås ad denne vej:
Start > Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Windows Update
Du skal muligvis klikke på knappen Søg efter opdateringer for at få opgraderingen.
Måske skal du endda først installere Windows 10 version 2004 eller 20H2 – en tidligere udgave – hvis du har version 1909 eller tidligere.
Varigheden af installeringen varierer fra 1-3 timer afhængig af, om din pc har et SSD-drev eller ej, hvis du da ikke allerede har version 20H2 – udgaven fra oktober 2020 – installeret. Har du allerede denne, tager det højst 5 minutter, og så er du oppe at køre.
Hvad gør du, hvis du stadig har Windows 7/8/8.1?
Windows 7 bliver ikke mere understøttet af Microsoft. De månedlige opdateringer standsede den 14. januar 2020. Opdateringer til Windows 8 standsede allerede 12. januar 2016. For Windows 8.1’s vedkommende var datoen 9. januar 2018.
Hvad betyder det i praksis?
Det betyder, at sikkerhedsbrister og fejl i styresystemet ikke længere vil blive rettet. Efterhånden som hackere opdager flere og flere sikkerhedsbrister i Windows 7 men såmænd også i nyere udgaver af Windows (fordi de deler en del af kodebasen med Windows 7), bliver Windows 7 mere og mere åben og tilgængelig for hackerangreb og fjendtlig overtagelse.
Et hackerangreb kan gennemføres uden din viden og uden din medvirken blot ved at være tilsluttet Internettet – og et angreb kan benyttes til enten at stjæle oplysninger såsom indtastede Dan- og VISA-kortoplysninger, “kidnappe” din pc via ransomware, så du skal betale løsepenge for at få den “løsladt”, eller endda skjult benytte din pc til alt fra udsending af spammail til hele verden, udvinding af digitale kryptovalutaer og udmattelsesangreb (DDoS) rettet mod store kendte websteder og IT-infrastruktur.
Opgradering via Microsofts hjemmeside
En opgradering til Windows 10 er med til at løse dette problem pga. sikkerhedsforbedringer. Du behøver ikke at betale for en ny licensnøgle for at installere Windows 10. Den gamle licens overføres automatisk til det nye styresystem.
Windows 10 er således stadig gratis for brugere af Windows 7/8/8.1. Den nye Windows 10-opgradering kan downloades fra denne webside:
www.microsoft.com/da-dk/software-download/windows10
Her er der to muligheder: enten at opgradere inde fra Windows 7/8/8.1 ved klik på den øverste knap på siden eller at gemme en ISO-fil til en USB-nøgle, som en pc så kan installere styresystemet fra. En ISO-fil er et såkaldt DVD-image – altså det samlede indhold af en DVD-skive, som kan brændes til blank DVD som en helhed.
Med de to seneste opgraderinger (version 20H2 og 21H1) er det ikke længere muligt at gemme ISO-filen på en DVD-skive, idet ISO-filen er større end 4,7 gigabyte – mere end hvad en DVD-skive kan rumme.
Opgraderer du fra Windows 7/8/8.1, bevares alle filer, men ikke nødvendigvis alle programmer. Du kan blive nødt til at geninstallere visse programmer. Sørg først for at gemme dine licensnøgler til dine selvinstallerede programmer på et andet medie.
I det andet tilfælde får du mulighed for at rydde harddisken og foretage en ren installering. Også her er der to muligheder: enten først at formatere harddisken, hvorved alle filer slettes, eller blot at installere, så alle de gamle filer gemmes væk i en mappe på harddisken (Windows.old). Herfra kan brugerfilerne fra bibliotekerne flyttes til de ønskede mapper i den nye Windows 10.
Bemærk, at det gamle e-mailprogram Windows Live Mail ikke findes til Windows 10. Her skal i stedet benyttes appen Mail (som medfølger) eller et andet program som f.eks. Microsoft Outlook eller simpelthen webmail.
Du kan fjerne opgraderingen igen
Hvis du af en eller anden grund efter din installering af den nye Windows-opgradering ikke ønsker den alligevel, har du mulighed for at fortryde.
Det kan man normalt gøre herfra:
Start > Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Genoprettelse > Gå tilbage til den tidligere version af Windows 10
Det har du 10 dage til. Hvis denne mulighed ikke står der, skal du derimod over i Recovery-modus. Du kommer ind i Recovery-modus via:
Start > Indstillinger > Opdatering og Sikkerhed > Genoprettelse > Genstart (under Avanceret start).
Herfra kan du fjerne en “funktionsopdatering” – dvs. en fuld opgradering af Windows. Hvis du ikke har krypteret din harddisk med BitLocker, der tidligere er blevet en del af Windows Home, er det en ret enkel opgave at vende tilbage til den tidligere Windows-udgave. Du skal i Recovery-modus. Gå ind i:
Fejlfinding > Fjern opdateringer > Fjern seneste funktionsopdatering
Har du slået kryptering af harddisken til med BitLocker i Windows, skal du først finde din genoprettelsesnøgle inde på et bestemt websted (aka.ms/myrecoverykey), hvor du skal logge på med din Microsoft-konto og bekræfte på smartphonen via Microsoft Authenticator (som du allerede har). Der er megen sikkerhed nu om dage, der skal sikre mod uretmæssig adgang til dine filer.
Hvis du under installeringen slukker for pc’en ved at trykke på tænd/sluk-knappen og derefter tænder den igen, vender pc’en tilbage til det tidligere styresystem. Det ødelægger intet i din pc. Det tager ca. 5 minutter.
Hvad er nyt i Windows 10 May 2021 Upgrade?
Måske husker du opgraderingen fra efteråret 2020, som var forbavsende hurtig at opgradere for dem, der allerede havde Windows 10 version 20H1 installeret. Det tog kun 5 minutter.
Dette koncept er ført videre med denne forårsopgradering. Har du allerede Windows 10 version 20H2 installeret, vil du opdage, at den nye kun tager et kort øjeblik at installere via Windows Update under Start > Indstillinger. Derefter skal du blot genstarte din pc og voila! Så kører du straks den nye opgradering.
Hvordan er dette muligt?
Tidligere kunne det tage fra 1 time og indtil adskillige timer at opgradere. Hvis du har lagt mærke til nogle af opdateringerne i Windows Update siden nytår 2021, vil du have haft en række valgfrie opdateringer, som kaldtes ”Forhåndsvisning af …”. En forhåndsvisning (engelsk ”Preview”) var i virkeligheden dele af den kommende opgradering af Windows 10, hvor de nye faciliteter var til stede, men i praksis slået fra.
Ved at installere version 21H1 via Windows Update, trykker på du en stor ”kontakt” i Windows, som slår de nye ting til. De er som sådan allerede til stede, men skal blot aktiveres. Sådan bliver Windows 10-opgraderinger tilsyneladende fremover – ingen lange installationstider, der skal blot trykkes på en kontakt, så er der opgraderet. Til sammenligning skulle der til den seneste store opgradering, Big Sur, til Apples MacOS-styresystem til Mac-pc’er downloades 12,4 gigabyte. Det tog ca. 90 minutter inklusiv installering.
Du kan se en engelsksproget video på 9 minutter om nyhederne i Windows version 21H1 her:
Windows 10 Major “May Update” – Biggest Changes! (21H1) (engelsk)
I videoen er nævnt bl.a. disse nye ting:
-
- Microsofts udviklere har fokuseret på kerneoplevelsen i denne Windows 10-udgave. Det betyder, at man har rettet en mængde fejl og optimeret programkode hist og pist, så visse funktioner afvikles lidt hurtigere.
-
Her er sat et eksternt kamera på toppen af skærmen. På en pc kan du nu benytte et eksternt kamera sammen med Windows Hello. Det har man ikke kunnet tidligere. Det er således ikke kun bærbare pc’er, der kan benytte ansigtsgenkendelse i denne nye Windows-udgave.
- Windows Defender Application Guard har forbedret ydelse, bl.a. ved åbning af dokumenter i programmer. Det kan f.eks. være slået til i webbrowseren Microsoft Edge.
- Der er forbedret ydelse for fjernudrulning af opdateringer og virksomhedens politik for brug af Windows, programmer, indstillinger m.m. for dens medarbejderes hjemme-pc’er. Dette er en ny facilitet, der er kommet som følge af det store omfang af hjemsendte medarbejdere under coronanedlukningerne.
- Desuden er der en række sikkerhedsforbedringer rundt omkring i flere indre tjenester i denne udgave af Windows 10. Det betyder, at IT-kriminelle får det endnu sværere på din pc med denne opgradering installeret.
Nyheder og interesser er en ny og synlig facilitet. - Den eneste synlige nye ting, er Nyheder og interesser, som måske ikke er med lige, når du installerer denne opgradering, men skulle komme lidt senere, efterhånden som Microsoft får opstillet serverkapacitet til at tilbyde faciliteten til flere og flere brugere verden over. Er den der, er den tilgængelig via proceslinjen. Hvis du alligevel ikke skulle ønske denne nyhed, kan du altid slå den fra igen. Læs mere og se en kort video om denne nyhed på engelsk her.
Der er således kun små synlige nyheder. Efter sigende har Microsoft valgt at udskyde større nye faciliteter til efteråret 2021 til Windows version 21H2 med udviklernavnet Sun Valley. Denne video herunder løfter sløret for nogle af disse ting:
Windows 10 21H2 Sun Valley update – what we know right now April 19th 2021 (engelsk)
Skulle denne opgradering ikke have været Windows 10X?
Microsoft har arbejdet på at udvikle en ny og anderledes udgave af Windows, som egentligt skulle udgives i denne tid. Firmaet forberedte sig bl.a. på foldbare bærbare pc’er (læs mere om dette koncept i en tidligere artikel – se nederste halvdel af siden her). Men hovedsigtet har åbenbart været at konkurrere med Googles Chrome-OS-pc’er.
Der skulle udvikles en neddroslet udgave af Windows, som kunne sælges billigere, som en konkurrent til Googles efterhånden succesfulde og meget billige pc’er med Chrome-OS, der lige nu har en markedsandel på ca. 10 procent. Det er de allerbilligste pc’er på markedet, de er internetcentriske, og ikke så mange af markedets mest populære programmer findes til disse dem.
Men Microsoft har helt opgivet at udsende Windows 10X, som den skulle kaldes. Årsagen er endnu ukendt. Måske har de været bange for at ”kannibalisere” deres egen forretning.
Læs om tidligere halvårlige opgraderinger af Windows 10
Med venlig hilsen
Lars Laursen, formand for Seniorfoto- og Videoklub.