Et klubmedlem har givet medlemmerne som tema til den næste Månedens Konkurrence at indlevere “et foto, hvor kompositionslinjerne antyder mindst ét bogstav”.
Det kan umiddelbart synes at være en svær opgave. Lad os se, hvad billeder, der opfylder dette krav til emne, kan være.
Du kan gå direkte til det enkelte emne ved at klikke herunder:
1. Flere måder at opnå bogstavlignende motiver på
Det kan lyde mærkeligt, men det dér med at finde bogstavlignende motiver er slet ikke noget nyt. Det er især blevet benyttet til undervisning af børn i alfabetet. Kig engang på disse eksempler i de korte videoer herunder.
Bemærk: Videoerne herunder er på engelsk. Du kan først slå automatisk transskribering til engelske undertekster til ved at klikke på CC-symbolet. Derefter kan du slå danske undertekster til ved at klikke på tandhjulet ⚙️ i videoafspilleren: > Undertekster > Automatisk oversættelse > Dansk. Du kan desuden også gøre underteksterne større, ændre farve på dem og gennemsigtighed for undertekstblokken.
2. Alfabetet i naturen
Det er slet ikke så svært at finde bogstavlignende former i naturen – om ikke andet kan man selv være med til at danne dem. Tag et kig på videoerne herunder.
Alfabetet i naturen.

Endnu en video om alfabetet i naturen: Lad os lære ABC’en at kende i naturen!
Hvis du er villig til at arrangere dit motiv i naturen, er der inspiration at hente i videoklippet herunder.
Få kendskab til alle bogstaver via naturen!
Der er andre måder at tilpasse motivet til fotografisk komposition efter bogstavlinjer.
3. Bogstaver anvendt i reklame
I denne tid (maj 2023) har busselskabet Movia på stoppesteder opstillet denne plakat:

Se også den tilhørende meget korte video:
Den 15-sekunder lange Movia-film med bogstaverne “Tak”.
“Seniorfoto- og Videoklub” skrevet med mennesker.
4. Det “bogstavelige” menneske
Mennesker kan også danne bogstaver. Det er selvfølgeligt meget arrangeret. Her er det alfabetet udtrykt i gymnastiske konstruktioner.
Lær alfabetet udtrykt af sjove mennesker. Sjov læring for børn.
5. Mine egne billeder med bogstaver

Seniorfoto- og Videoklubben afholder månedligt en fotokonkurrence, som medlemmerne kan deltage i. Til konkurrencen om fotos med bogstavformer i naturen, arkitektur m.m. tænkte jeg over, hvad jeg skulle vælge som motiv. Mens jeg var i Bibliografen i Bagsværd talte jeg om nogle ret interessante emner med en ældre kvinde, der havde været gift med en anæstesilæge, og selv havde arbejdet som sundhedsplejerske. Ved samtalens slutning gled mit blik op på en en udstillet bog i biblioteket, som du kan se forsiden til herover. Jeg så, at forsiden havde et billede af en bygning, hvor flere bogstavformer kunne ses: A, V, W og T.

Jeg tænkte straks, at det kunne blive mit motiv til konkurrencen: billeder fra den bygning. Ved hjælp af tjenesten Google Lens fandt jeg ud af, at billedet på bogens forside forestiller Rundforbihallen i Nærum i Rudersdal Kommune, som er tegnet af arkitekterne Ole Helweg og Claus Bremer. Det var helt bestemt overkommeligt at rejse dertil.
Jeg overvejede især et motiv med bogstavet Å, som nok ikke andre klubmedlemmer ville indlevere billeder til. Hvordan får man en bolle over A’et?

Jo, bollen kunne være solen eller månen. Jeg tjekkede straks min Vejr-app på min iPhone for at se, om der ville være solskin de kommende dage. Det viste sig, at der kun rigtigt ville være mulighed for selvsamme dag og aften at få taget fotografier med solen over A’et, for der ville være overskyet de kommende dage indtil indleveringen af fotografierne til konkurrencen skulle finde sted.
Men ville solen så være i den rette vinkel over Rundforbihallen, når jeg ankom? Jeg tjekkede med smartphone-appen PhotoPills, der udmærker sig ved at tilbyde mulighed for at se sol, måne og mælkevejens stilling på et givet tidspunkt og sted. Pyha, det viste sig at, solen næsten ville stå i en perfekt vinkel over Rundforbihallen, når tiden nærmede sig kl. 19-20 samme aften.

Der kom en række bogstavfotos ud af dagen:






6. Billedet i ordet
Eksemplerne herunder hører ikke ind under temaet for månedens billede men tages med for at for gøre brugen af bogstaver i billeder mere fuldstændig.
Du har sikkert set det mange gange før: Et foto, der vises gennem gennemsigtige bogstaver. Det er noget, der er let at lave i Photoshop. Se en række eksempler på det herunder. Klik for at se, hvordan sådanne billeder kan kreéres i Photoshop.
Anbring et billede i en tekst i Photoshop – trin-for-trin-gennemgang.
Sådan lægger man et billede inden i tekst ved brug af Photoshop.
Sådan lægger man flere billeder ind i tekst med Photoshop.
Blomstertypografi med papirklipseffekt i tekst – Lær hvordan i Photoshop.
Sådan opretter du et blomstertypografidesign i Photoshop.
Sådan udfyldes tekst med et billede i Photoshop.

Adobe Firefly og helt nye måder at skabe bogstaver på
Adobe har i maj 2023 annonceret et nyt program, Adobe Firefly, i betatest. Kunderne kan gratis ansøge om deltagelse i det. Dette program benytter i høj grad AI (kunstig intelligens) både ved redigering og skabelse af billeder og tekst.
I modsætning til en billedskabende tjeneste som Midjourney kan du med Adobe Firefly faktisk skabe tekst med de rette bogstaver! Ja, det lyder som en selvfølge, men det er det ikke med Midjourney.
Fra Microsoft Word kender WordArt, som tillader brug af op til to farver i bogstaverne i tekster. Ligeså kan vi gøre en del sjove ting i Photoshop Elements og Photoshop CC med tekster og bogstavers udforming.
Men Adobe Firefly går langt videre end disse: tekst bliver til kunst i sig selv. Se engang disse tekster skabt med Adobe Firefly:



Med venlig hilsen
Lars Laursen, næstformand i Seniorfoto- og Videoklub.
Hej Karen
Godt skrevet og helt klart defineret. Jeg mener, at kameraet skal tale sit helt klare sprog, uden en masse billede manipulation og computer manipulerings teknik
Lars. Dit indlæg er misvisende og vildledende i forhold til temaet for månedens billede.
Det er meningen, at man skal kigge efter de linjer, der naturligt forekommer i landskabet, arkitekturen eller motivet og så vælge at tage et foto, hvor man antydningsvis kan se et bogstav. Den første video i dit oplæg viser dette.
Det er IKKE meningen, at der skal optræde konkrete bogstaver på fotoet, heller ikke selv om de er lavet i Photoshop eller med akrobatiske mennesker.
Jeg synes desuden, det er kedeligt, at du føler dig kaldet til at skulle blogge om temaet. Hvis du synes, det skal uddybes, kunne du bede Hugh om at gøre det. Så ville der ikke komme misforståelser. Jeg synes også det er nedladende over for klubbens medlemmer, at du mener du er den, der skal forklare dem, hvordan de skal forstå tingene. Meningen med temaet er, at medlemmer selv får ideer til, hvordan de vil afspejle temaet i deres foto, og jeg er sikker på, at de selv kan stille de nødvendige spørgsmål til Hugh, hvis der er noget, der er uklart.
Jeg synes, du skal lade detaljer om de aktiviteter, der er planlagt i klubben, stå i kalenderen og ikke andre steder.
Det ville være dejligt, hvis du ville begrænse din trang til at blogge og influence og stige ned fra katederet og i stedet gribe kameraet og bruge tiden på at tage nogle foto, der afspejler, hvordan du ser linjerne i kompositionen. Så kan du deltage på lige fod med klubbens øvrige medlemmer og vise din fotografiske kunnen i praksis.