Enkelthed: Tips til fotografisk minimalisme med stor virkning

Vi tager emnet enkelthed fotografisk set – ofte kaldet minimalistisk fotografi – op i klubben. Foto: Dana Walton.

Du har måske hørt udtryk som “less is more” eller “keep it simple”?

Når du forstår, at fotografering faktisk handler om kunsten at trække fra – at fjerne noget – så forklarer det, hvorfor minimalisme virker så godt for fotografiet.

Det betyder, at dine resultater straks bliver forbedret ved forenkling i dit fotoarbejde. Lad os tage et kig på, hvad minimalisme er, hvor du kan finde det, og hvordan du kan anvende det i dine egne fotos.

En definition af fotografisk minimalisme

Minimalistisk fotografi kommer af begrebet minimalisme inden for kunstens verden, som er en stil benyttet af mange kunstnere i det tyvende århundrede. Minimalismen som bevægelse startede i 1950’erne i USA.

Denne stil lægger vægt på brugen af et minimalt antal elementer i kompositionen: farve, genstande, former og overfladestrukturer. Sigtet med det minimalistiske fotografi er at udtrykke et begreb for at skabe en tydelig og klar visuel oplevelse eller fremkalde en følelsesmæssig reaktion hos tilskueren. I fotografiets verden anses det for at være et usædvanligt intuitivt og personligt begreb, der overlader fortolkning og forståelse af kunsten til tilskuerens perspektiv.

Tips til at tage minimalistiske fotografier

Jeg har oversat en artikel skrevet af Simon Bond

Simon Bond er specialist i kreative fotografiske teknikker og er kendt for sit arbejde med krystalkugler. Hans arbejde har været vist i magasiner som National Geographic Traveler. Med mere end 8 års erfaring i lensball-fotografering er Simon ekspert på dette område. Der findes en Facebook-gruppe med 18.000 medlemmer, som beskæftiger sig med lensball-fotografier. Få nogle gode tips ved at downloade hans gratis e-bog!

At rette kameraet op mod fiskeren hjalp med til at skabe dette minimalistiske foto.

Hvad er minimalisme?

Minimalisme er, som ordet antyder, at holde tingene enkle. Det betyder at undgå rod, som inden for fotografien er lig med at fjerne uønskede elementer fra sine fotos.

Du ønsker dog et hovedemne; det er nødvendigt for de minimalistiske dele i dine fotos for at have noget at stå i kontrast til.

Nøgleelementer i fotografisk minimalisme

Det største inden for minimalisme er, at der kan gøres brug af den inden for næsten enhver genre indenfor fotografiet, bl.a. portræt, landskab og stilleben. Det eneste område, hvor minimalisme ikke altid virker godt, er ved gadefotografier, hvor du ofte ønsker at vise mere af scenen.

Nøgleaspekterne ved fotografisk minimalisme er derfor følgende:

  • Negativt rum: Dette henviser til områder med tomhed i dit foto – fri plads. Negativt rum skal dog stadig virke kompositorisk, men det rum er det, der giver dit foto sin minimalisme. For at forstå, hvordan du kan bruge ­negativt rum, skal du først vide, hvad positivt og negativt rum er i et ­billede. Positivt rum er de dele af ­billedet, der skiller sig ud fra omgivelserne, altså dit hovedmotiv og eventuelle andre områder med bemærkelsesværdige detaljer. Negativt rum er de dele af billedet, der ikke skiller sig ud, fordi de ikke har nogle detaljer, f.eks. en blå himmel eller en tom mark. Når det negative rum dominerer, skaber det en følelse af tomhed i billedet, hvilket tilfører det dramatik. Tomheden fører også til, at motivet i billedet bliver stærkt fremhævet for beskueren. Der er intet, der distraherer fra det. Det negative rum kan også tilføre et strejf af mystik, fordi det fortæller dele af historien om motivet, men ikke den hele.
  • Et lille hovedmotiv: Hovedmotivet bør ikke udfylde hele billedrammen. Det skal være til stede men have tilstrækkeligt plads omkring sig til, at fotoet kan ånde.
  • Undgå rod: Når du komponerer et foto, gør det da på en sådan måde, at du inkluderer hovedmotivet i baggrunden uden ret meget andet.
Dette foto benytter en væg, der i farve ligner isen.

De bedste steder til fotografisk minimalisme

Det er muligt at skabe fotografisk minimalisme næsten alle steder.

De vigtigste faktorer er den vinkel, du tager fotografiet i, og dit objektivs brændvidde. Her er nogle få mulige idéer, du kan bruge:

  • Steder med minimal variation: Steder som kyster og ørkener tilbyder minimalisme praktisk taget uanset, hvor du retter kameraet hen.
  • Bymæssige omgivelser: Kig efter en bar væg og brug den som baggrund for et minimalistisk portræt.
  • Et lysskær: Gå efter lavmælt minimalisme ved at finde et lysskær eller ved at sætte en snoot på din blitz og ret den mod en person. Udsæt så denne person for lyset, mens du lader baggrunden være underbelyst og mørk.
  • Produktfotos: Benyt en lysboks til at skabe produktfotos med højlys, som omgives af hvidt (eller af den baggrundsfarve, du vælger).
Havet er af natur minimalistisk. Vandets bølgen gør tomheden mere interessant.

Hvilket objektiv er bedst?

Det objektiv, der virker bedst til minimalisme, afhænger en hel del af stedet, du fotograferer. Det kan være svært at skabe minimalisme med et vidvinkelobjektiv i et bymiljø, men tag det samme objektiv med i ørkenen, og det kan være aldeles glimrende. Følgende punkter er en vejledning, der kan hjælpe dig med at vælge det rette objektiv:

  • Vidvinkel: Benyt et vidvinkelobjektiv på steder, hvor du kan udfylde billedet med en særlig baggrund. Den baggrund vil ofte være himlen men kan lige så godt være bølgende, grønne bakker. Vidvinkelobjektiver virker bedst på landet.
  • Teleobjektiv: Det er lettere at skabe minimalisme, når du benytter et teleobjektiv. Dette skyldes, at du kan zoome ind på et særligt område for at undgå forstyrrende elementer, der skaber rod i billedet. Når du benytter lang brændvidde, skal du sikre dig, at der er tilstrækkeligt med tomhed omkring dit hovedmotiv.
Det er også muligt at tage minimale gadefotos. Find blot en stærkt farvet væg at fotografere op mod.

Ændring af vinklen

Noget så enkelt som at ændre optagelsesvinklen kan have stor virkning på dine fotos og hjælper dig med at skabe fotografisk enkelthed. At træde til side eller sidde tæt ved eller ligge på jorden kan være alt, der skal til for at fjerne distraherende elementer fra din komposition.

Her er nogle valgmuligheder, der kan gøre en rodet scene minimalisk:

  • Fugleperspektiv: Dette virker bedst, når du har marker eller en kystlinje, så stedet allerede er minimalistisk.
  • Frøperspektiv: Sæt dig nedenfor en væg. Benyt en væg som horisontlinje og sigt op mod himlen. Væggen blokerer den sædvanlige, mangfoldige horisont, og du kan fotografere en persons silhuet op mod himlen.
  • Pres billedet sammen: Jeg har allerede talt om dette i afsnittet om objektiver og brændvidde men at zoome ind for at fjerne distraherende elementer fra billedets kant virker godt.
  • Bevæg dig til siden: En enkelt skridt til siden kan være alt, der skal til for at ændre baggrunden fra rodet til minimalistisk.
  • Fjern distraherende ting. Hvis du fotograferer noget på jorden, og der er blade, affald eller andet for dit motiv uvedkommende, så fjern det, før du tager billedet. Det kan også være en cykel, der står op ad en væg, som trækker beskuerens opmærksomhed bort fra det egentlige motiv.
Dette foto viser et kloster i Grækenland. Der er brugt et objektiv med stor brændvidde, og klipperne skaber en minimalistisk, struktureret baggrund.

Efterbehandling

Det er bedst at tage dit foto rigtigt fra begyndelsen og simpelthen finde det rette sted at stå, så du kan sammensætte et minimalistisk foto.

Når det er sagt, er der nogle gange, hvor det at skabe en minimalistisk komposition ikke er mulig, men fotografiet råber stadig rigtigt meget på at blive taget. Der kan dog være en lygtepæl eller en højspændingsmast i vejen.

Heldigvis er det blevet let at fjerne uønskede elementer fra dit foto i et fotoredigeringsprogram som Photoshop. Og når det er sket, har du skabt et minimalistisk billede.

Denne landarbejder i Laos er et godt motiv til at skabe et hovedmotiv i kompositionen.

Kilde: Simon Bond hos Digital Photography School

Se flere eksempler på minimalisme

Klubbens medlemmer har selv praktiseret optagelser, der udtrykker fotografisk enkelthed. Se deres værker her.

Der findes en række hjemmesider, hvor der skrives om og vises minimalistiske fotos:

Med venlig hilsen

Lars Laursen, formand for Seniorfoto- og Videoklub.

Forfatter: Lars Laursen

Næstformand for Seniorfoto- og Videoklub.

Skriv et svar