En fotoudstilling i De Frivilliges Hus i Bagsværd

Foto: Troels Harritz Böye ved ferniseringen den 31. marts 2022. Af Lars Laursen.
Troels Harritz Böye ved ferniseringen den 31. marts 2022. Foto: Lars Laursen.

Efter opfordring fra Mikkel Lauridsen fra De Frivilliges Hus på Taxvej 15 i Bagsværd (tæt ved Bagsværd Kirke, som den danske arkitekt Jørn Utzon også står bag) bringer jeg her en invitation til at se udstillingen.  

Hvem udstiller?

Det er fotografen Troels Harritz Böye, der udstiller sine fotos fra bl.a. København og Asien. Udstillingen kaldes “I øjenhøjde” – og det passer til fotografierne som tema. 
 
Troels Harritz Böye, der er født i 1981, er en københavnsk freelance fotograf, som, når han ikke rejser verden rundt, er derude et sted med sit kamera for at portrættere alle aspekter af dagliglivet i Danmark.
 
Hans passion ligger inden for det naturlige og umiddelbare fotografi med gadeportrætter, land- og byskaber som hans yndlingsstilarter.
 
Som søn af en fotograf voksede han praktisk talt op i et mørkekammer, og til trods for sin unge alder er det mere end tre årtier siden, han fik det første kamera i hånden.
 
I en alder af 18 år besluttede han at forlade Bornholm for at rejse verden rundt og portrættere den med sit kamera.
 
Det var begyndelsen på en rejse, som varede mere end 10 år, og som førte ham fra den svenske tundra til Indiens bjerge og dybt ind i den indonesiske regnskov.
 
Undertegnede interviewede Troels Harritz Böye ved ferniseringen. Se den korte video herunder:
 

Hvornår finder fotoudstillingen sted?
Du kan besøge udstillingen hver torsdag, fredag og søndag kl. 10-12 i april 2022. Læs mere om fotografen, og se hans udtryksfulde portrætter af folk fra Asien og andre steder på hans egen hjemmeside, hvorfra også hans plakater kan købes:
 
 
Se også hans fotoserier 101 portrætter og fuldkomment fremmede.
Husk: for at skifte til næste billede, klik på billedet til højre!
 
Er du på Facebook, kan du se De Frivilliges Hus‘ opslag om fotoudstillingen her

Troels’ bedste foto

Under samtalen med Troels Harritz Böye fortalte han, at nedenstående foto, der er fra Gråbrødretorv i det indre København, er det billede, som han selv synes bedst om på udstillingen. Det forestiller et træ, der er vokset op og brudt op gennem asfalten. Øverst ses en gadelampe, som han siger faktisk var der. Troels hævder, at billedet IKKE er manipuleret! 
 
Titel: “Resilience” – Ukuelighed, livsmod, livskraft, robusthed, vedholdenhed. Foto af Troels Harritz Böye.
Det samme nu 120 år gamle platantræ på Gråbrødre Torv, der blev plantet i 1902. Fra Wikipedia og i public domain. Fotograferet af Mahlum. 
Det samme nu 120 år gamle platantræ på Gråbrødretorv, der blev plantet i 1902. Fra Wikipedia og i public domain. Fotograferet af Mahlum. 
På en uddannelse, som jeg gik på en gang, havde vi gruppearbejde. Vi valgte temaet mønsterbrydere til en opgave. Et andet ord for mønsterbryder er mælkebøttebarn. På nettet kan du finde mange fotos af mælkebøtter, der er brudt gennem asfalten – et sted som man kunne synes ville være det mest ufrugtbare, golde og svære sted at vokse op – som her med platantræet på asfalten midt på gaden på stenbroen i København. Nogle mennesker overvinder utrolige vanskeligheder gennem deres liv, vokser op og stræber mod lyset til trods for næsten uoverstigelige vanskeligheder, ligesom dette træ i den indre by. 
 
Som forside til den skriftlige opgave valgte jeg nedenstående kombinerede foto og tegning, som jeg begge selv har kreeret. Det var nok min allerførste anvendelse af en tidlig udgave af Photoshop. 
En person, der bryder med sin families og sociale opvæksts mønster - altså en mønsterbryder eller et mælkebøttebarn. Fra en opgave gennemført som gruppearbejde på en uddannelse. Grafik: Lars Laursen.
En person, der bryder med (eller transcenderer) sin families og sociale opvækstvilkår, følelses-, tanke- og handlemønstre – altså en mønsterbryder eller et såkaldt mælkebøttebarn, der ikke bliver helt begrænset af sin baggrund og habitus. En eller flere personers personlige/spirituelle indgriben/indsats fik vidtrækkende betydning for barnets videre liv. Fra forsiden til en opgave gennemført som gruppearbejde på en uddannelse. Grafik: Lars Laursen.

Køb Troels Harritz Böyes plakater

Nogle har den mening, at fotos skal ses. Derved forstår de, at de ikke blot skal ligge på fotografens PC og harddiske men faktisk vises til andre – især de gode af dem. Det gør vi i klubben bl.a. ved at vise fotos til hinanden på klubdage, afholde interne klubkonkurrencer, men også med mulighed for at udstille dem over for offentligheden via både fotoudstillinger og også klubbens hjemmeside. Nogle klubmedlemmer har endda deres egen hjemmeside eller blog, hvor de viser og causerer over dem. 
 
Men der er endnu en mulighed: at sælge sine fotos. Et enkelt medlem har et større antal fotos i et billedbureau/stockphoto-tjeneste og modtager en månedlig indtægt via royalties fra brugen af disse i aviser, medier og reklamer. Der er endvidere den mulighed selv at lade fotografierne trykke og sælge via enten netbutikker på vegne af flere fotografer, eller simpelthen have sin egen salgshjemmeside. Det er en måde at tjene penge på sine fotos. Hvis man har det som en del af sit indtægtsgrundlag, bliver man sikkert en bedre fotograf, der holder øje med motiver, der er flotte eller udtrykker særlige kvaliteter, som andre gerne vil have hængende på væggen. Det gør Troels Harritz Böye. Det er en måde at monetarisere (som det hedder på nudansk) sin hobby og måske endda leve af den i et vist omfang. 
 
Han sælger sine fotos som plakater. Se eksempler på dem ved at klikke på fotoet herunder:
 
Du kan bestille Troels Harritz Böyes fotos som plakater ved at skrive til troelsboye@hotmail.com.
Du kan bestille Troels Harritz Böyes fotos som plakater ved at skrive til troelsboye@hotmail.com.
Du kan se andre mange andre af hans plakater i smukke interiører ved at klikke her (se flere fotos ved at klikke på pilen til højre på hans websted). 
 
Med venlig hilsen
 
Lars Laursen, næstformand i Seniorfoto- og Videoklub. 
 

Forfatter: Lars Laursen

Næstformand for Seniorfoto- og Videoklub.

Skriv et svar